Vladimir Putin
AP/Kremlin Pool Phot
Vladimir Putin

AP/Kremlin Pool Phot

Vladimir Putin, Foto: AP/Kremlin Pool Phot

- Kao prioritetne mere treba razmatrati mogućnost pregovora s rukovodstvom Kube o otvaranju ruske vojne baze na "Ostrvu slobode" u Sjenfuegosu. U prvoj etapi to bi mogla da bude vojno-mornarička baza, na kojoj bi se nalazile ruske dizel i višenamenske nuklearne podmornice, opremljene krstarećim raketama "kalibar", a kasnije i "kalibar M" - rekao je Korotčenko.

On je dodao da će u novonastaloj situaciji bilo kakvi raketni kompleksi SAD u Evropi, u slučaju da budu razmešteni na Starom kontinentu, biti prioritetni ciljevi za ruske sisteme uz primenu svih raspoloživih mogućnosti Oružanih snaga Rusije u oblasti savremenog raketnog i visokopreciznog naoružanja.

Donald Tramp

EPA/Shawn Thew

Donald Tramp, Foto: EPA/Shawn Thew

U ovom trenutku, elementi američkog sistema protivraketne odbrane razmešteni su na kontinentalnom delu teritorije SAD, u Evropi (Poljska i Rumunija) i u Azijsko-pacifičkom regionu.

Mornarička sredstva za presretanje balističkih raketa (razarači s protivraketama) razmešteni su u blizini obala Rusije i Kine.

Predsednik SAD Donald Tramp je u petak saopštio da Vašington 2. februara započinje proceduru istupanja iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, sklopljenog 1987. godine.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je saopštio da će, ukoliko se Rusija ne bude vratila potpunom poštovanju Sporazuma u roku od šest meseci, on biti raskinut.