Suđenje Donalda Trampa
AP/Tanjug
Suđenje Donalda Trampa

AP/Tanjug

Suđenje Donaldu Trampu, Foto: AP/Tanjug

Trampov advokat Sekulov govoreći pred senatom kritikovao je demokratskog zastupnika Adam Skifa koji će voditi ekipu pravnika u procesu opoziva.

Sekulov je rekao i kako se Tramp našao na meti demokrata zbog njegovih odnosa s Ukrajinom nakon što ruska istraga nije pokazala ono čemu su se oni nadali.

- Kad je propala ruska istraga, prebacili su se na Ukrajinu - rekao je zastupnik Trampa.

Suđenje Donalda Trampa

AP/Tanjug

Suđenje Donalda Trampa, Foto: AP/Tanjug

Vođa republikanske većine Mič Mekonel rekao je kako želi da suđenje traje što kraće. A demokrate su poručile kako je najavljeni kratki vremenski okvir nastojanje da se prikrije nedolično predsednikovo ponašanje.

Vođa demokrata u Senatu Čak Sumer kazao je kako je predložena republikanska rezolucija koja određuje način suđenja Donaldu Trampu u Senatu "ništa drugo, nego nacionalna sramota". Sumer je kritikovao plan vođe republikanaca u Senatu Miča Mekonela, prema kojemu bi se održala saslušanja koja bi trajala do dugo u noć.

- Ako je predsednik tako siguran u svoju poziciju, zašto je ne predstavi usred bela dana?", zapisao se Sumer.

- O nečemu tako važnom kao što je opoziv, Mekonelova rezolucija nije ništa drugo nego nacionalna sramota i osta će zapisana u istoriji kao jedan od najmračnijih dana Senata - rekao je Sumer na konferenciji.

Navedena rezolucija predviđa suđenje od 48 sati u kojemu će tužitelji, dvoje demokrata iz Zastupničkog doma, i četvero Trampovih advokata imati jednako vremena za iznošenje svojih argumenata tokom četiri dana.

Suđenje Donalda Trampa

AP/Tanjug

Suđenje Donalda Trampa, Foto: AP/Tanjug

Tužioci su predsednik Odbora za obaveštajne poslove Zastupničkog doma Adam Skif i predsednik odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Džeri Nadler.

Trampa na suđenju zastupaju savetnik Bele kuće Pet Cipollone, lični Trampov advokat Džej Sekulov, Kein Star, bivši nezavisni savetnik čija je istraga utrla put za proces opoziva Bila Klintona te penzionisani profesor prava na Univerzitetu Harvard Alan Deršovic.

Sumer je kazao kako će zatražiti da Bela kuća dostavi zapise razgovora o američkoj pomoći Ukrajini.

- Prvi amandman koji ću podneti će biti zahtev da Senat zatraži dokumente od Bele kuće povezane s optužbama protiv predsednika - rekao je Sumer.

Tramp je opozvan u Zastupničkom domu u decembru, ali u Senatu će do toga teško doći, budući da je potrebna dvotrećinska većina, a republikanci, za razliku od Zastupničkog doma, u Senatu imaju većinu.

Suđenje Donalda Trampa

AP/Tanjug

Suđenje Donalda Trampa, Foto: AP/Tanjug

Četiri meseca nakon što je izbio ukrajinski skandal i zasenio kraj Trampovih mandata te 10 meseci pre nego Amerikanci izlaze na izbore kako bi odlučili hoće li ga ponovno izabrati za predsednika, 100 članova Senata počelo se okupljati u 13 sati po lokalnom vremenu, a predsednik Vrhovnog suda Džon Roberts će predsedavati suđenjem.

Zadatak tih zastupnika jeste da odluče o tome je li Tramp zloupotrebio svoju dužnost i ometao Kongres, za šta je optužen u dva članka opoziva koje je prošli mesec prihvatio Zastupnički dom.

U njima se navodi da je Tramp pokušao da izvrši pritisak na Ukrajinu u pogledu upletanja na izbore 2020. kako bi mu pomogla da pobedi te tada nastojao sprečiti kongresnu istragu o svojim postupcima.

To je treći put da predsednik prolazi suđenje o opozivu, pre njega to su prošli Endru Džonson 1868. i Bill Klinton 1999.