Muzej u Dizeldorfu
printscreen/youtube
Muzej u Dizeldorfu

printscreen/youtube

Muzej u Dizeldorfu, Foto: printscreen/youtube

 

Nemačka policija potvrdila je danas da je jutros opljačkana Zelena riznica Muzeja u Drezdenu i precezirala da su lopovi ukrali tri zbirke nakita neprocenjive vrednosti s početka 18. veka izrađene od dijamanata, rubina i smaragda.

Snimci sigurnosnih kamera pokazuju dvojicu muškaraca kako kroz prozor s rešetkama upadaju u Zelenu riznicu u baroknoj rezidencijalnoj palati u Drezdenu. Zatim se vidi kako razbijaju staklenu vitrinu i iz nje uzimaju tri kolekcije ili pojedinačne komade.

Direktorka muzeja Marion Akerman kaže da su ukradena dela neprocenjive vrednosti i da ih je nemoguće prodati na tržištu, prenosi Rojters.

"Govorimo o predmetu nemerljive kulturne vrednosti. To je skoro svetsko kulturno nasleđe. Nigde druge nema kolekcije nakita u ovoj formi, kvalitetu i kvantitetu", rekao je njen kolega Dirk Sindram.

 

U muzeju je oko pet sati ujutro došlo do prekida u snabdevanju električnom energijom, a lopovi su upali u muzej najverovatnije kroz prozor, saopštila je policija i navela da su počinioci još u bekstvu.

Saopšteno je da je muzej bio zaštićen nevidljivim bezbednosnim sistemom, kao i da je moguće da su lopovi imali informacije "iznutra".

Ova pljačka je po vrednosti ukradenog blaga naveća u istoriji, pretekavši nerešenu pljačku Gardner Muzeja u Bostonu pre 30 godina kada je odneto 13 umetničkih dela vrednosti 500 milliona dolara.