Mikrofon, pevač
Shutterstock
Mikrofon, pevač

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nigerijski muzičar iz savezne države Kano osuđen je na smrt zbog bogohuljenja protiv proroka Muhameda, javlja BBC. Viši šerijatski sud osudio je 22-godišnjeg pevača Jahaju Šarifa-Aminua za bogohuljenje zbog pesme koju je napisao u martu i širio je WhatsAppom.

Pročitajte još:

Muzičar nije negirao optužbe. Nakon što je napisao pesmu, Šarif-Aminu, koji se sada nalazi u pritvoru, skrivao se od vlasti.

Demonstranti su zapalili njegovu porodičnu kuću i tražili od islamske policije Hisbah da preduzme akcije protiv njega. Oni su smatrali da je njegova pesma bogohuljenje jer je hvalio jednog imama iz Muslimanskog bratstva toliko da ga je postavio iznad Muhameda.

Afrika

Printscreen/Youtube

Afrika, Foto: Printscreen/Youtube

Vođa protesta izjavio je da će ta presuda služiti kao opomena drugima. Pevač nije negirao optužbe, a sudija je saopštio da on može da podnese žalbu na presudu.

Države širom severne Nigerije sa većinskom muslimanskim stanovništvom primenjuju i sekularni zakon i šerijatsko pravo, ali šerijatsko se ne primenjuje na one koji nisu muslimani.

Saudijska Arabija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Samo jedna smrtna kazna koju su izrekli šerijatski sudovi u Nigeriji izvršena je od kada su ponovo uvedeni 1999. godine.

Preporučujemo:

Komentari (1)

Ilija L. (Bač)

11.08.2020 11:52

Dosta ljudi u Bosni želi da se kod njih uvede šerijatski zakon,i smatraju da će im život biti mnogo bolji.Nedavno sam razgovarao sa jednim bošnjakom koji mi je objašnjavao prednosti tog zakona.Po meni šerijatski zakon je preterano strog jer je jako star!Ti zakoni nisu humani,naročito prema ženama!Ima u tom zakonu i dobrih strana,ali ovo nije normalno u 21veku! Nije nikada ni bilo... Jadan čovek i njegova porodica!