Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Printscreen/Youtube
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Printscreen/Youtube

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, Foto: Printscreen/Youtube

Pet turskih vojnika je poginulo, dok je pet povređeno u granatiranju osmatračnice u sirijskom Idlibu, saopštila je televizija NTV, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Turske.

„Pet naših vojnika je poginulo, dok je pet povređeno u granatiranju sirijskog režima u području Idliba. Tom prilikom je bilo otvoreno na vatru“, saopštili su u turskom Ministarstvu odbrane.

Ranije je agencija Rojters, pozivajući se na predstavnike Turske, saopštila da su sirijske Vladine snage napale tursku osmatračnicu u Taftanazu u Idlibu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da je pozvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara el Asada da sirijska vojska prekine sa napredovanjem u pokrajini Idlib i da se udalji od turskih punktova, zapretivši vojnim odgovorom u slučaju da do toga ne dođe.

Erdogan je pre toga saopštio da je u sukobima sa sirijskim snagama u Idlibu poginulo pet turskih vojnika. O novonastaloj situaciji u Idlibu razgovarali su i šefovi ruske i turske diplomatije, koji su pozvali da se poštuje sporazum iz Sočija o Idlibu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da ne isključuje mogućnost da se turski i ruski predsednici Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin sastanu zbog situacije u sirijskom gradu Idlibu.

"Ako bude potrebno razgovaraće se na višem nivou oko ovog problema između lidera Turske i Rusije", izjavio je danas Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari.