Severna koreja, balistička raketa, podmornica
Printscreen Twitter
Severna koreja, balistička raketa, podmornica

Printscreen Twitter

Foto: Printscreen Twitter

Prototip rakete konfiguriran je da bude naoružan ne-nuklearnom bojevom glavom. Pentagon je odbio da otkrije specifičnosti mimo toga što je raketa lansirana sa „statičkog lansirnog postolja“ u vazduhoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji i da je sletela u more. Ministarstvo odbrane reklo je da je raketa letela više od 800 kilometara, prenosi AP.

Do testa je došlo u trenutku kada je budućnosti kontrole naoružanja sve neizvesnija. Poslednje preostalo ograničenje američkog i ruskog nuklearnog oružje po ugovoru novi Start iz 2010. godine trebalo bi da istekne u februaru 2021. Taj ugovor može biti produžen na još pet godina bez zahteva ponovnog pregovora o njegovim glavnim uslovima. Trampova administracija nije pokazala zainteresovanost za to, piše AP.

Pentagon je odbio da otkrije maksimalni domet testirane rakete, dok su u prošlosti rekli su da će to biti otprilike od 3.000 do 4.000 kilometara, što je dovoljno za postizanje potencijalnih ciljeva, na primer, u delovima Kine iz baze na Guamu.

Deril Kimbal, izvršni direktor Udruženja za kontrolu oružja, rekla je da je raketni projekat Pentagona greška.

"Ovo je nesmotrena i nepotrebna eskalacija koja će pogoršati tenzije sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom - a svi bi bili u dometu ove vrste raketa ako se ikada rasporede", rekao je Kimbal.