SAM BOG IH SPASIO! Patrijarh Irinej sa delegacijom SPC pod udarom izraelskih snaga na Siriju, oglasio se ambasador!

Snage Izraela izvele su noćas razoran napad na glavni grad Sirije, u kojem se trenutno nalazi i srpski patrijarh Irinej, kao i mitropolit Amfilohije i ostali članovi delegacije SPC.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej u Siriji, Foto: screenshoot

U kratkom razgovoru sa ambasadorom Srbije u Siriji potvrđeno je da nema žrtava među našim građanima. Patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije kao i ostali članovi delegacije SPC su nepovređeni. Oni su trenutno u poseti antiohijskom patrijarhu Jovanu X.

- Svi su dobro - kratko je za IN4S rekao ambasador Milan Vijatović iz Damaska.

- Patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije kao i ostali članovi delegacije SPC su nepovređeni, svi su dobro - rekao jeambasador Milan Vijatović.

Naime, Izrael je napao sirijsku vojsku na jugu u cilju odmazde zbog dva projektila koja su pala na njihovu teritoriju, a za koje Izraelci tvrde da su ispaljeni iz Sirije.

U ovom raketiranju Sirije, kako javljaju mediji poginula su tri sirijska vojnika.

Delegacija SPC koju predvodi Njegova svetost patrijah srpski Irinej, i koju čine još i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Episkop šumadijski Jovan, arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej-stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i ipođakon Dejan Nakić, u poseti su Siriji od juče.

Ovo je zvanična poseta SPC, patrijarhu antiohijskom i svega Istoka Jovanu X i antiohijskoj Patrijaršiji.

Iznenadan noćni udar!

Izraelska armija saopštila je da je u Siriji napala dve artiljerijske i jednu lansirnu bateriju kao odgovor na granatiranje sa sirijske teritorije.

Vazdušni napadi na položaje sirijskih vladinih trupa izvedeni su nakon što su sinoć Izraelci uočili dve granate u pravcu planine Hermon na delu Golanske visoravni koje oni kontrolišu.

Sirija bombardovanje
Sirija bombardovanje, Foto: Tanjug/AP

- Izraelski borbeni avioni i helikopteri napali su nekoliko vojnih ciljeva koji pripadaju sirijskoj vojsci, uključujući dve artiljerijske baterije, nekoliko posmatračkih i izviđačkih punktova na Golanskoj visoravni i bateriju PVO SA-2 - navodi se u saopštenju.

SA-2 je oznaka u zapadnim zemljama za lansirne raketne sisteme sovjetske proizvodnje S-75.

Izraelske odbrambene snage upozorile su da smatraju sirijske vlasti odgovornima za sva agresivna dejstva sa teritorije susedne zemlje i da će "odlučno delovati" u takvim situacijama.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu, koji je takođe i ministar odbrane zemlje, izjavio je da je na sastanku sa bezbednosnim snagama dao naredbu o odlučnim akcijama.

- Nismo spremni da tolerišemo paljbu po našoj teritoriji i reagovaćemo sa velikom silom na svaku agresiju protiv nas - naglasio je Netanijahu, prenosi kancelarija šefa vlade.

Prethodno je sirijska novinska agencija SANA saopštila da je protivvazdušna odbrana Sirije oborila izraelske rakete južno od Damaska, a u napadu su poginula tri sirijska vojnika, dok je sedam ranjeno.

Izraelske snage više puta su izvodile napade na objekte u Siriji. Poslednji put se to desilo prošle nedelje. Vlasti zemlje objašnjavaju takvu strategiju potrebom da se zaustave pokušaji Irana da uspostavi vojno uporište u toj zemlji.

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova, izraelski vazdušni napadi su nelegitimni i neosnovani.

Izrael je oduzeo Golansku visoravan od Sirije tokom Šestodnevnog rata 1967. godine, a 1981. ju je aneksirao. Pripadnost planinske visoravni je glavni subjekt izraelsko-sirijskog sukoba a pokušaji da se on reši preduzimani su pre početka građanskog rata u Siriji.

Povezane vesti

 • Korisnik: Nedeljko
  02/06/2019 - 14:20
  Sreća da nema povređenih.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi