Jermenija
AP/Tanjug
Jermenija

AP/Tanjug

Jermenija, Foto: AP/Tanjug

Poslanik smatra da predsednik proizvoljno koristi svoju vlast i tim samim može naneti „štetu nacionalnoj bezbednosti, stvori nestabilnost u zemlji i omete realizaciju zakonodavnih reformi“.

- Poslednji koraci Armena Sarkisjana izgleda imaju za cilj da izazovu pomenute posledice. Na ovaj način, može se konstatovati postojanje ozbiljnih osnova za iniciranje procesa impičmenta Armena Sarkisjana zbog flagrantnog kršenja Ustava - napisao je Ovasjan na fejsbuku.

I premijer Jermenije Nikol Pašinjan oglasio se na svojoj stranici na fejsbuku, kritikujući predsednika zemlje istim povodom.

- Odluka predsednika je bila nejasna. Obrazložiću ovo na mitingu (1. marta). Nakon utvrđivanja ove činjenice mogu se izvući određeni zaključci - rekao je Pašinjan u svojoj video-poruci na Fejsbuku.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jerevanu posle Pašinjanovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“. Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.