Gej brakovi
Profimedia.rs
Gej brakovi

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Poslanici Donjeg doma glasali su s velikom većinom za poverenje vladi kao predlagaču zakona posle čega će njegovo usvajanje kasnije danas biti automatsko.

Dugo očekivani i mnogo osporavani zakon pozdravljen je kao prekretnica u građanskim pravima ali je i kritikovan zato što nije potpuno izjednačio heteroseksualne i homoseksualne parove, naročito kada je reč o usvajanju dece.

Premijer Mateo Renci zakazao je glasanje o poverenju kako bi izbegao potencijalnu blokadu ili odlaganje amandmana od strane protivnika među kojima su i neki poslanici iz njegove stranke kao i katolička desnica.

"Danas je dan za slavlje za mnoge ljude, pišemo još jednu značajnu stranicu Italije kakvu želimo," napisao je on prethodno na svom Fejsbuk nalogu.

Homoseksualni parovi će moći da uzimaju ime svog partnera i da nasleđuju penziona prava, ali neće biti zakonski zaštićeni kao neki istopolni parovi u drugim zemljama EU, Kanadi i SAD.

"Čaša je do pola puna," ocenio je Gabrijele Piaconi, nacionalni sekretar Arčigej organizacije u saopštenju.

Iz teksta zakona je izbačen nacrt člana prema kome bi homoseksualni parovi imali pravo da usvajaju bilošku decu svojih partnera.

Usvajanje dece neće biti potpuno isključeno ali će o tome odlučivati porodične sudije od slučaja do slučaja.

Zbog primedbi da bi građanske zajednice bile isuviše slične braku uklonjena je i odredba o potrebi vernosti.

Nekoliko prethodnih pokušaja legalizacije građanskih zajednica u Italiji je doživelo neuspeh najčešće zbog protivljenja koje je organizovala Katolička crkva.