ALARMANTNO U PARIZU! Parižanima zdravlje OPASNO ugroženo! DECA I TRUDNICE u najgoroj poziciji, a evo zbog čega - VEROVALI ILI NE! (VIDEO)

Pariska zdravstvena agencija preporučuje da trudnice i deca ispod sedam godina koji žive u blizini katedrale Notr Dam, urade analizu krvi jer postoji opasnost da su zatrovani olovom posle požara koji uništio ovu katedralu

Notr Dam
Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

U požaru koji se dogodio 15. aprila stotine tona otrovnog olova iz spaljenog krova katedrale i tornja koji se urušio završile su u vazduhu. Olovo se kasnije spustilo na zemlju u vidu prašine, zbog čega je u uzorcima okolnog zemljišta detektovano njegovo visoko prisustvo.

U blizini katedrale nadležne službe identifkovale su dete sa povišenim nivoom olova u krvi. naime topljenje krova katedrale Notr Dam tokom požara dovelo je do ogromnog rasta koncentracije olova na trgu ispred objekta i u okolnim ulicama.

Policija Pariza saopštila je da je utvrđen nivo olova između 10 i 20 grama po kilogramu zemljišta, što je od 32 do 65 puta više od ograničenja koje preporučuju zdravstvene vlasti. Oblasti najbliže katedrali trenutno su zatvorene.

U saopštenju se navodi da najveću opasnost predstavlja olovna prašina koja može da pokrije površine obližnjih zgrada i radnji. Da bi se izbeglo trovanje olovom, vlasti su preporučile temeljno čišćenje odbačenim tkaninama, kao i da trudnice i deca često peru ruke.

Pariske vlasti počele su sa čišćenjem olovne prašine u preostalim delovima predvorja Notr Dama, ali agencija prenosi da ne postoji rizik po kvalitet vazduha.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi