papa Franja
Tanjug
papa Franja

Tanjug

 Foto: Tanjug

Kao što je pre par dana najavio u svetskoj ekskluzivi italijanskom Kanalu 5, papa Franja primio je prvu dozu Fajzerove vakcine koja je rano ujutru, stigla u Vatikan.

Vakcinisanje je obavljeno u predvorju sale za audijenciju koja je bilo posebno pripremljena za ovu priliku.

Anketa:

Da li se pridržavate mera zaštite od korone?

 

Lekari i zdravstveni radnici iz Direkcije Svete stolice su već bili pripremljeni za ovaj trenutak jer su nabavili poseban frižider koji će moći da čuva bočice vakcine obzirom da vakcina "Fajzera" i "Bionteka" zahteva čuvanje na određenoj, vrlo niskoj temperaturi.

U intervju za italijansku televiziju pre nekoliko dana, Papa je izjavio da je na listi čekanja vakcine i da je to za njega etički čin jer bez nje se igramo vlastitim životima, našim zdravljem ali isto tako i životima onih koji su oko nas.

- To je nešto što moramo da uradimo - rekao je Papa Bergoljo koji se tom prilikom prisetio da kada je bio dete vladala je epidemija poliomelitisa i mnoga deca su ostala paralizovana te su svi tragali za vakcinom.

Takođe, podsetio se da je njegova generacija rasla uz vakcine prisetivši se boginja, morbila i rekao da mu nije jasno zašto se ljudi danas plaše vakcina.

Papa je primio vakcinu nakon članova Švajcarske garde (Gvardiae Svicera) koji su najizloženiji virusu.

Iz Vatikana su izjavili za medije da je stiglo dovoljno vakcina za sve koji tu žive kao i za sve zaposlene. Ipak prvenstvo će imati zdravstveni radnici Svete stolice kao i svio ni koji rade za javnu bezbednost, stariji stanovnici i osobe koje su češće u kontaktu sa ljudima.

Pročitajte još: