Domaćin: Papa Franja
Tanjug
Domaćin: Papa Franja

Tanjug

Foto: Tanjug

Poglavar rimokatoličke crkve Franja čestitao je patrijarhu Irineju 90. rođendan i "dragom bratu u Hristu Gospodnjem" poželeo "Na mnogaja leta - Ad multos annos", uz želju da u svetu podela zajedno svedoče o prijateljstvu, poštovanju i zajedništvu među crkvama.

Pročitajte još:

- Neka svetlo Hristovo uvek blista na vama i neka SPC pod vašim upravljenjem nastavi da raste u veri i ljubavi i pokazuje istinsko lice Božje, u svetu koji je ranjen podelama i nasiljem neka bi mi, po Božjoj blagodati, zajedno svedočili prijateljstvo, poštovanje i zajedništvo među našim crkvama koje odlikuje bogratsvo različitih tradicija - navedeno je u čestitki postpisanim sa Fransisko.

ANKETA: Da li verujete u ponovno ujedinjenje Pravoslavne i Rimokatoličke crkve u jednu crkvu?

 

Papa je napisao da se moli Gospodu da patrijarha Irineja blagoslovi zdravljem i blagostanjem, da izlije preobilno bogatstvo Svetog Duha na njegovu eklesijalnu službu.

- Sa tim osećanjem obnavaljam svoje molitvene želje i uzvraćam bratski zagrljaj mira, moleći da se i vi setite mene u vašim molitvama - naveo je papa Franja u čestitki "njegovoj svetosti patrijarhu Irineju, Arihepiskopu pećkom i Mitropolitu beogradsko-karlovačkom".

- Povodom 90. rođendana Vaše svetosti, koji je veoma blizu datuma liturgijske proslave njegovog sveca zaštinika, ali i povodom 800 godina sticanja autokefalije SPC, vama i svima koji su povereni vašoj pastoralnoj brizi sa radošću potvrđujem da sam sa Vama u Duhu - naveo je papa Franja.

Pored pape i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, patrijarhu su rođendan čestitali ruski i vaseljenski patrijarsi, kao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Protođakon Radomir Rakić, glavni i odgovorni urednik Informativne službe SPC rekao je za Tanjug da su "najsvetijem Patrijarhu i ocu našem Irineju rođendan čestitali i vaseljenski patrijarh Vartolomej, moskovski patrijarh Kiril, mitorpoliti volokolamski Ilarion koji je predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije".

Čestitke je poslao i poljski predstojatelj Sava kao i poglavari pomesnih pravoslavnih crkava, dodao je protođakon Rakić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić patrijarhu je poželeo dobro zdravlje uz želju da još dugo upravlja kormilom SPC za dobro našeg naroda i crkve.

Predsednik je podsetio da je svetosavska Srpska pravoslavna crkva stub opstanka Srba gde god živeli.

- Vi, kao njen poglavar, najbolje svedočite bogatstvo naše duše i uvek nas opominjete koliko je važno ko smo i kakvi treba da budemo. Na mnogaja ljeta, Svjatjejši vladiko! - poručio je predsednik Republike.

Patrijarh Irinej je 45. srpski patrijarh, a tron Srpske crkve nasledio je 2010. godine od patrijarha Pavla.

Preporučujemo: