Indija
Twitter printscreen
Indija, Foto: Twitter printscreen

Pakistanska vojska tvrdi da je u sredu ujutru oborila dva indijska vojna aviona koja su narušila vazdušni prostor zemlje u spornom regionu Kašmira.

Pročitajte još:

„Kao odgovor na napade vojnih vazduhoplovnih snaga Pakistana jutros je indijska avijacija narušila liniju kontrole (faktičku granicu koja deli dve susedne zemlje u Kašmiru). Vojne vazdušne snage Pakistana oborile su dva indijska vojna aviona koja su narušila vazdušni prostor Pakistana. Jedan od aviona pao je na teritoriju Azad Kašmira, a drugi u delu linije kontrole“, napisao je portparol pakistanskih oružanih snaga general-major Asif Gafur na svom nalogu na Tviteru.

​On je dodao da je jedan pilot uhapšen.

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana saopštilo je da je cilj vazdušnih napada na indijske avione u Kašmiru bio demonstracija „želje i spremnosti na samoodbranu“.

„Danas su pakistanske vazduhoplovne snage izvele napade na liniju kontrole iz pakistanskog vazdušnog prostora. To nisu bili recipročni napadi na kontinuiranu agresiju Indije. U vezi sa tim, Pakistan nije izveo napad na vojne ciljeve, izbegavajući ljudske žrtve i kolateralnu štetu. Jedini razlog bio je da pokažemo naše pravo, želju i spremnost na samoodbranu“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je takođe naglasilo da eskalacija konflikta nije cilj, ali u isto vreme Pakistan je za to potpuno spreman „ukoliko bude prisiljen“.