Duma Sirija
EPA/Mohammed Badra

Koliko bol i patnja mogu da budu užasni svedočile su brojne ratne fotografije tokom istorije, ali fotografija koju je 28. februara 1991. godine snimio Kenet Džarek u Iraku je po nečemu bila zaista posebna, piše Ekspes.hr.

Poslednji "pozdravi" iz hladnjače smrti teraju suze na oči! Njih 39 umrlo u najtežim mukama!

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 26.10.2019. 09:46 - 26.10.2019. 09:58 Britanska policija uhapsila je bračni par Džoanu i Tomasu Mara zbog sumnje da su učestvovali u krijumčarenju 39 ljudi koji su pronađeni mrtvi u kamionu hladnjači u blizini Londona.

Irački vojnik je umro u teškim mukama. Pokušao je da izađe iz vojnog kamiona preko komandne ploče i razbijene šoferšajbne nakon što je vatra progutala vozilo. Nije uspeo. Ostao je zarobljen u grčevitom pokušaju da spasi goli život, dok je vatra njegovo telo ugljenisala.

Tog dana Kenet Džerek je stajao ispred spaljenog čoveka i fotografisao ga. Samo trenutak pre, taj vojnik je bio živ. Imao je ime, borio se u vojsci Sadama Huseina, imao je čin, krenuo je na zadatak. Ili je možda to bio tek obični mladić s ulica Bagdada, kog su regrutovali i naterali u rat.

Kenetova fotografija bila je simbol tog Zalivskog rata, ali nikada nije ugledala svetlost dana. Nijedan urednik u Americi nije hteo da je objavi.

PROČITAJTE JOŠ:

Upravo su ratne fotografije predmet rasprava o tome treba li ih objaviti ili ne. Ali sve one koje su objavljene imale su veliki uticaj na čitalačku publiku i izazvale antiratno raspoloženje u javnosti, piše "Atlantik".

Fotografija iračkog vojnika nije bila izgubljena. Nedugo nakon što su objavljivanje odbili američki mediji, "Observer" u Velikoj Britaniji i "Liberation" u Francuskoj su to uradili. Ipak, došla je prekasno da bi imala značajan uticaj na publiku.

BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta