Redžep Tajip Erdogan
Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel
Mohamed Morsi

Profimedia

Mohamed Morsi, Foto: Profimedia

- Mohamed Morsi je otišao da se pridruži bogu tokom suđenja. Da li je to bio normalan odlazak ili su se neki drugi faktori umešali, nešto je o čemu treba razmišljati. Ne verujem da je to bila normalna smrt - rekao je Erdogan u istanbulskoj džamiji, gde su se stotine muslimana molile za Morsija.

Pročitajte još:

Morsi, prvi demokratski izabran predsednik Egipta, zbačen vojnim udarom 2013. godine, umro je juče pošto mu je pozlilo u sudnici.

Mohamed Morsi

Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Mohamed Morsi, Foto: Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Erdogan je kritikovao vlasti Egipta zato što nisu dozvolile da Morsi bude sahranjen na porodičnom groblju u njegovom rodnom mestu. Morsi je preminuo od srčanog udara, nakon što se onesvestio tokom suđenja pod optužbom za špijunažu.

Mohame Morsi u sudnici

Profimedia

Kako je naveo njegov sin Ahmed na svom fejsbuku, Morsi je sahranjen pored ostalih važnih članova Muslimanske braće, a sahrani su prisustvovali članovi porodice.

Dženaza za Mohameda Morsija u džamiji u Istanbulu

Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Dženaza za Mohameda Morsija u džamiji u Istanbulu, Foto: Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je danas na pokretanje nezavisne istrage o smrti Morsija, istakavši da bi ona trebalo da obuhvati sve aspekte njegovog lečenja u periodu od skoro šest godina provedenih u pritvoru.