Erdoganovi telohranitelji
screenshoot/Youtube
Erdoganovi telohranitelji

screenshoot/Youtube

Erdoganovi telohranitelji, Foto: screenshoot/Youtube

Prilikom sletanja aviona u kojem se nalazila turska delegacija članovi Erdoganovog obezbeđenja su zbog nedoličnog ponašanja i odbijanja procedura i redovne kontrole došli u verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj sa pripadnicima Granične policije BiH koja je nadležna za Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

PROČITAJ JOŠ:

Nakon prepirke je počelo naguravanje, a članovi turskog obezbeđenja su iz aviona izvukli oružje pa ga stavili za pojas, a sve se smirilo kada je iz aviona kročio Erdogan.

Inače, ovo nije prvi put da obezbeđenje turskog predsednika dođe u centar pažnje.

Primera radi, kada je 2017. godine Erdogan bio u Njujorku kako bi prisustvovao 72. sednici Generalne skupštine UN izbio je incident u hotelu "Meriot markiz".

Usred Erdoganovog govora koji je držao na turskom jeziku, mladić u publici je ustao i prekinuo govor vičući: "Ti si terorista! Gubi se iz moje zemlje!" Na to je došlo do opšteg meteža u sali.

Obezbeđenje je potom počelo na silu da izbacuje demonstrante, od kojih su neki završili i na tlu.

Nije poznato da li je obezbeđenje bila američka Tajna služba (koja inače štiti državnike), Erdoganovi lični čuvari ili hotelsko obezbeđenje.

Prethodno, pri Erdoganovoj poseti Vašingtonu telohranitelji su se nasilno i divljački obračunali s demonstrantima dok je on to mirno gledao iz službenog automobila.

Možemo se podsetiti i događaja iz 2016. godine kada je obezbeđenje tuklo grupu žena koje su protestovale zbog Erdoganovog govora u Ekvadoru.

Tri aktivistkinje počele su usred Erdoganovog govora da viču "Ubica, Ubica!", posle čega su među sedišta upali pripadnici obezbeđenja i počeli žene da vuku i guraju iz sale. One su htele da skrenu pažnju na turske vojne intervencije protiv Kurda.

Obezbeđenje ih je udaralo i hvatalo za lice, grudi i intimne delove tela.

Osim toga, pripadnici Erdoganove lične pratnje su 2011. godine pretukli obezbeđenje zgrade Ujedinjenih nacija koje nije htelo da ga pusti da prođe na ulaz koji je bio zatvoren.