Vladimir Putin
Tanjug/AP/Grigory Dukor
Vladimir Putin

Tanjug/AP/Grigory Dukor

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP/Grigory Dukor

Ministarstvo navodi da je "bulava" letela u normalnom režimu i da je njena lažna bojeva glava sletela na cilj u predviđenom roku.

U okviru projekta 955A, podmornica na nuklearni pogon Knez Vladimir, testirala je, prvi put u istoriji, balističku raketu "bulava" tokom vežbi u Belom moru, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

- Prekomorska balistička raketa 'bulava' lansirana je prvi put u istoriji sa najnovije podmornice za prenos projektila projekta 955A, Knez Vladimir - navelo je ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je podmornica ispalila raketu dok je bila pod vodom sa pozicije u Belom moru ka poligonu Kura u oblasti Kamčatka na dalekom istoku Rusije, prenosi Tas s.

Ministarstvo navodi da je "bulava" letela u normalnom režimu i da je njena lažna bojeva glava sletela na cilj u predviđenom roku, što je registrovano opremom za snimanje podataka.

Pročitajte još:

Komandant ruske Severne flote izjavio je za Tas s da će testiranje podmornice Knez Vladimir biti završeno do kraja godine i da će u tom periodu biti testirano i njeno oružje.

Prema njegovim rečima, podmornica će biti predata Severnoj floti u novogodišnjoj noći.

Kompanija Sevmaš šipjard iz severozapadne Rusije do sada je izgradila i isporučila ruskoj mornarici tri strateške podmornice iz projekta 955.

Sa njenog računa nestao novac, a svi tragovi vode ka jednom čoveku! (VIDEO)

AUTOR: Daily mail; D.K. DATUM I VREME: 29.10.2019. 23:28 Milionerka sa Tajlanda, Vane Jiračaroenjing (58) pronađena je mrtva u svom stanu, zabetonirana u zamrzivaču. Ubistvo, Foto: screenshoot/Youtube Poslednji put je viđena 18. oktobra kada je posetila hram na severu Tajlanda. Pošto mu nije odgovarala na poruke, zabrinut brat Vorafan (59) otputovao je u to područje kako bi je pronašao.

Vodeća podmornica Juri Dolgorukov je postao deo Severne flote, dok su dve podmornice serijske proizvodnje, Aleksandar Nevski i Vladimir Monomak, u pacifičkoj floti.

Knez Vladimir je prvi strateški podvodni kruzer izgrađen u okviru unapređenog Projekta 955A, a porinuta je u novembru 2017. godine.

Ministarstvo odbrane ističe sa ona ima bolju zvučnu skrivenost, sposobnost manevrisanja i plovidbe u dubokoj vodi, kao i unapređeni sistem kontrole oružja.

Podmornice iz ovog programa mogu da nose 16 raketa "bulava" i opremljene su cevima za torpeda od 533 milimetra.

Bonus video: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!