CIA, tajna raketa, Helfajer P9X
printscren youtube
CIA, tajna raketa, Helfajer P9X

printscren youtube

CIA, tajna raketa, Helfajer P9X, Foto: printscren youtube

 

Razvoj rakete, koji je navodno počeo dok je načelu SAD bio Barak Obama, imao je za cilj izbegavanje civilnih žrtava tokom američkog delovanja u Avganistanu, Pakistanu, Iraku, Siriji, Somaliji i Jemenu.

Američka vlada razvila je tajnu raketu zbog izvođenja preciznih vazdušnih napada „bez eksplozije“, protiv terorista i njihovih lidera, izveštava „Volstrit džurnal“.

HIPNOZA, KONTROLA UMA, SERUMI ISTINE! Isplivale najveće tajne CIA, tokom Hladnog rata se služili užasnim metodama kako bi došli do informacija!

List navodi da neimenovani američki zvaničnici tvrde da će upotreba specijalno dizajnirane nove rakete sa „izuzetno preciznom obaveštajnom informacijom o lokaciji i okolini cilja“ pomoći da se „drastično“ smanji šteta i da se minimiziraju civilne žrtve.

„Modifikovana verzija dobro poznatog projektila ’helfajer‘, P9-iks dizajniran je da probije više od 100 kilograma metala kako bi uništio svoju metu bez povrede pojedinaca i imovine u blizini“, rekli su zvaničnici.

CIA, tajna raketa, Helfajer P9X

printscren youtube

CIA, tajna raketa, Helfajer P9X, Foto: printscren youtube

 

Cilj P9-iks je ciljati teroriste koji se štite od američkih vazdušnih napada tako što se „skrivaju među grupama žena i dece kako bi bili izvan dometa“.

U tom smislu list navodi da su i Pentagon i Centralna obavještajna agencija već koristili ovo oružje, „pažljivo prikrivajući njegovo postojanje“.

 

Raketa je navodno korišćena najmanje dva puta: u Siriji u februaru 2017, i prethodno u januaru u Jemenu.

„’Helfajer‘, koji je dugačak nešto više od pet metara i teži samo 45 kg, obično ostavlja iza sebe oštećene, spaljene školjke vozila i ostatke i krhotine na velikom radijusu. P9-iks ne ostavlja takav potpis“, ukazali su izvori.

Inače, broj civilnih žrtava u Avganistanu 2018. godine je bio je najveći u bilo kom šestomesečnom periodu od kada su počeli da se sistemski broje od 2009. godine, navedeno je u izveštajima misije UN za pomoć u Avganistanu.

S druge strane, američka vojska je u više navrata negirala civilne žrtve tokom svojih misija protiv talibanskih militanata u Avganistanu.