Jevreji
Tanjug Rade Prelic
Jevreji

Tanjug Rade Prelic

Jevreji, Foto: Tanjug Rade Prelic

Nacrt poljskog zakona o dobrobiti životinja, koji je prošao poslaničko veće i sada traži odobrenje u Senatu, mogao bi da dovede u pitanje ključni deo jevrejske prakse - pristup i nabavku "košer" mesa, navodi se u saopštenju Evropskog jevrejskog udruženja.

U saopštenju se dodaje da je zakon za evropske jevreje zabrinjavajuć iz više razloga.

Istorija je više puta pokazala da početna salva u pokušajima kaznjavanja, proterivanja, marginalizovanja i konačnog uništenja jevrejske zajednice uvek počinje zabranama centralnih principa jevrejske vere, kao što su "košer" pravila i obrezivanje, pre nego što se premesti na mnogo mračniju teritoriju, navodi se u saopštenju.

Nacrtom poljskog zakona o dobrobiti životinja, usvojenom od strane parlamenta 17. septembra, zabranjuje se, između ostalog, uzgoj životinja zbog krzna i proizvodnja mesa po "košer" i "halal" standardima radi izvoza.

Zakon koji uživa podršku mlađih Poljaka, vladajuća Partija prava i pravde predložila je sa namerom da zadobije veću naklonost gradskog stanovništva, dok njeni koalicioni partneri smatraju da će on dovesti do pada podrške među ruralnim stanovništvom i poljoprivrednim proizvođačima, u čije interese zadire.

Pročitajte još: