Kraljica
EPA/ CHRIS JACKSON / GETTY IMAGE
Kraljica

EPA/ CHRIS JACKSON / GETTY IMAGE

Kraljica, Foto: EPA/ CHRIS JACKSON / GETTY IMAGE

Tu godinu je kraljica čak nazvala Annus horribilis, ili “užasna godina”, jer su se tada dogodili razvod princa i princeze od Velsa, razdvajanje princa Endrua i Sare, razvod princeze Ane od kapetana Marka Filipsa, smrt nećaka princa Albreta, objavljivanje knjige o Dajani sa svim problemima u braku sa princom Čarlsom, objavljivanje fotografije vojvotinje od Jorka u toplesu, te požar u dvorcu Vindzor.

Prošlost kao da se ponavlja jer je toku ove godine kraljičinog supruga princa Filipa policija kaznila zbog umešanosti u saobraćajnu nesreću, njeni unuci princ Vilijam i Hari su se javno otuđili, dok je njen drugi sin princ Endru upetljan u skandal sa pedofilom Džefrijem Epstajnom, a sada se Filipovo zdravlje pogoršalo i on je u petak primljen u bolnicu “na nekoliko dana”.

Princ Hari

Shutterstock

Princ Hari, Foto: Shutterstock

-Ne može biti lošije za nju – opisala je kraljičinu godinu kraljevski biograf Peni Džunor , prenosi “Miror”.

Ali da krenemo redom. Princ Filip (98) je u januaru bio umešan u udes kod imanja Sandringam. Pravim čudom je ostao nepovređen, izuzev par ogrebotina i čvoruga. Međutim, oduzeta mu je vozačka dozvola i policija ga je upozorila zbog vožnje bez pojasa.

Što se tiče princa Endrua, njegova odluka da u intervjuu za BBC objasni svoj odnos sa Epstajnom prošla je katastrofalno. On je čak odbio da kaže da je njihovo prijateljstvo bilo pogreška. Endru, koji je poricao da je imao seks sa maloletnom Virdžinijom Roberts, se nakon toga povukao iz javnog života i možda se više neće ni pojavljivati.

A onda je kraljičin najdraži unuk princ Hari sa svojom ženom Megan osvanuo u medijima. Par je kritikovan jer su renovirali svoje imanje Frogmor novcem poreskih obveznika i leteli privatnim avionom uprkos svim govorima o klimatskim promenama i zagađenju. A onda su otišli u Južnu Afriku i otvorili se javnosti o “nepravednom” tretmanu u medijima. Princ Hari je u dokumentarcu potvrdio da mu odnos sa bratom Vilijamom nije baš najbolji.

Megan Markl i Princ Hari

DOMINIC LIPINSKI / PA PHOTOS /

Megan Markl i Princ Hari, Foto: DOMINIC LIPINSKI / PA PHOTOS /

- Trenutno smo na različitim putevima, ali uvek ću biti tu za njega i znam da će on uvek biti tu za mene – rekao je on tada.

Kao da sve to nije bilo dovoljno, sama kraljica se našla uvučenom u politički spor oko izlaska zemlje iz Evropske unije, zbog čega je suspendovala parlament u septembru na zahtev premijera Borisa Džonsona, za šta je Vrhovni sud odlučio da je nezakonito. Kraljevski istoričar Robert Lejsi rekao je da je odluka suda značajnija od intervjua princa Endrua jer otvara pitanja o budućnoj konstitutivnoj ulozi monarhije.

- Mogla bi da svede monarhiju na suštinski ceremonijalnu i dobrotvornu ulogu – rekao je on, dodajući da umešanost Vrhovnog suda “nije dovela u pitanje postojanje monarhije – bar ne još”.

Diki Arbiter, pres sekretar kraljice od 1988-2000. slaže se da tekuća godina nije bila baš najbolja za kraljevsku porodicu, ali ukazuje da se kraljica “dobro snašla”.

- Monarhija je evoluirala tokom 1.000 godina. Imala je razne probleme s kojima se suočavala, ali je preživela. Preživela je 1992, preživela je abdikaciju kralja Edvarda VIII 1936, preživela je 2019 – rekao je on.