Avion
Profimedia
Avion

Profimedia

Avion, Foto: Profimedia

„Nećemo oklevati da oborimo bilo koji vazduhoplov UAE ako se približio turskim vodama ili radnom području u blizini ostrva Krit na istočnom Mediteranu“, rekao je izvor.

Oruč Reis je tursko istraživačko plovilo koje plovi istočnim Mediteranom za istraživanje goriva.

Prema izvoru: „UAE pokušavaju da igraju ulogu veću od njegove veličine. Igraju se vatrom. Ako pređe crvenu liniju ili se približi turskim vodama, dobiće tešku lekciju.“

Ova upozorenja usledila su nakon izveštaja da su UAE poslali veći broj svojih aviona F-16 i drugih putničkih aviona na razmeštaj na Kritu, u znak podrške svom savezniku Grčkoj protiv Turske.

Grčki načelnik štaba potvrdio je da će vazduhoplovi UAE učestvovati u zajedničkim vojnim vežbama koje će se unapređivati saradnju grčkog i vazduhoplovstva UAE, kako bi se povećala spremnost i poboljšale borbene sposobnosti.

Američki avion

Shutterstock

Avion, Foto: Shutterstock

„Ove vežbe nastale su kao rezultat odnosa dveju zemalja“, otkrio je grčki šef kabineta, napominjući „snažnu“ komunikaciju između oružanih snaga Grčke i UAE.

Prošle nedelje Turska i Grčka izvele su istovremeno vojne vežbe na Mediteranu, koje su se smatrale izuzetno opasnim.

Tokom vežbi, masovni mediji izvestili su o telefonskom pozivu između visokog zvaničnika odbrane UAE i izraelskog ministra odbrane Benija Ganca, napominjući da je Turska to objasnila kao pokušaj UAE da zatraže izraelsku podršku protiv Turske.

Prošlog meseca turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da je UAE nanela štetu Libiji i Siriji, a Turska će ih smatrati odgovornim, optužujući UAE da podržava teroriste i meša se u poslove drugih zemalja.

PROČITAJTE JOŠ: