Devojčica
screenshoot/Twitter
Devojčica

screenshoot/Twitter

Devojčica, Foto: screenshoot/Twitter

Najavljen je niz promena pravilnika uključujući zabranu objava koje prikazuju bilo kakav oblik samopovređivanja, ali i uklanjanje svega što poziva na to, pa i pretrage i tagove s izuzetkom pojedinog sadržaja koji možda ukazuju da je neko u opasnosti.

PROČITAJ JOŠ:

S druge strane, slike rana koje su zacelile će ostati dozvoljene.

Ministar zdravlja Velike Britanije Met Hankok pre koji dan je pozvao na razgovor Adama Moserija, glavnog čoveka Instagrama.

Fejsbuk društvena mreža

Profimedia.rs

Društvena mreža, Foto: Profimedia.rs

Hankok je i ranije skretao pažnju na to da bi društvene mreže trebalo da "učine više" povodom oblikovanja uticaja koje imaju na živote i mentalno zdravlje tinejdžera.

PREPORUČUJEMO:

- Ništa mi nije važnije od bezbednosti osoba koje koriste Instagram. Nismo stigli do nivoa na kom želimo da budemo kada je u pitanju samopovređivanje i samoubistvo i moramo da učinimo još toga za najranjivije članove našeg društva. Na meni je odgovornost da to izdejstvujem. Poboljšaćemo se i posvećeni smo pronalasku i uklanjanju takvog sadržaja, a sarađivaćemo i sa stručnjacima da bismo pronašli načine za davanje podrške ljudima kada im je najpotrebnija - rekao je Moseri.

Inače, odluka je doneta nakon što je Ijan Rasel, otac četrnaestogodišnje Moli, izneo optužbe da je ta društvena mreža doprinela da njegova ćerka digne ruku na sebe. Naime, Moli je umrla 2017. sa samo 14 godina, a nakon smrti njena porodica je na njenom Instagram nalogu pronašla sadržaje povezane sa depresijom i samoubistvom.