požar, avion, moskva
Printscreen Twitter
požar, avion, moskva, Foto: Printscreen Twitter

 

Jedna osoba je danas poginula, a četvoro je povređeno u prinudnom sletanju ruskog aviona Suhoj " superdžet 100" na moskovski aerodrom Šeremtjevo.

požar, avion, moskva, Foto: Printscreen Twitter

  DRAMA U " SUPERDŽETU" IZNAD MOSKVE Avionski motor počeo je da gori, letelica je momentalno krenula u sletanje, a onda je nastupila drama (FOTO/VIDEO)

Ovo su zvanični podaci o broju žrtava koje su saopštile ruske vlasti o avio nesreći koja se dogodila na najvećem moskovskom aerodromu.

 

Takođe kako javlja RT avion je tek iz drugog puta uspeo da prinudno sleti. Odmah po sletanju uspaničeni putnici požurili su da se evakuiši iz zapaljenog aviona koji je gutala vatrena stihija.

Uspaničeni putnici požurili su da evakuišu zapaljeni avion Aeroflot u moskovskom aerodromu Sheremetievo nakon što je Sukhoi Superjet-100 izveo vatreno sletanje u drugom pokušaju. Najmanje jedna osoba je poginula, a četvorica su ranjena. Snimci na Tvitteru pokazali su da je gust oblak crnog dima koji izlazi iz leta SU1492 parkiran na pisti dok je na scenu otpremljeno na desetine vozila hitne pomoći. Svih 78 putnika je evakuisano iz olupine koja gori, a prijavljeno je i 10 osoba povrijeđenih. Let Aeroflot SU1492 proglasio je hitan slučaj ubrzo nakon poletanja iz Šeremetjeva i vratio se na aerodrom nakon 27 minuta u vazduhu. Zrakoplov za prigradsku stanicu trebao je letjeti u Murmansk prije nego što ga je vatra natjerala da se vrati u Moskvu i sruši se. Nakon gašenja požara, otkriveno je obim štete. Rep je bio potpuno uništen plamenom, a veliki deo zadnjeg trupa bio je spaljen do njegovog metalnog kostura. Uključeni avioni bili su relativno novi, sa izveštajima koji kažu da je napravljen ili 2017. ili 2018. godine.

 

Snimci koji su objavljeni do sada na Tviteru pokazuju da je gust oblak crnog dima prekrio avion na letu SU1492 dok prema njemu jure na desetine vozila hitne pomoći.

  GROM UDARIO U PUTNIČKI AVION 6 povređenih u prinudnom sletanju zapaljene letelice na moskovski aerodrom Šeremetjevo

Naime posada aviona na letu Aeroflot SU1492 koji je letelo na međugradskoj linji Moskva - Murmansk kontroli leta prijavila je da ima hitnu situaciju ubrzo pošto je avion poleteo sa Šeremetjeva i zatražio je momentalni povratak. Posle 27 minuta agonije na nebu, avion je uspeo da prinudno sleti dok je motoro zahvatio plamen.

 

Vatrogasci su uspeli da ugase zapaljeni avion. Tad je otkriven i obim materijalne štete. Rep aviona je potpuno uništen, kao i ceo zadnji trup letelice koji je izgoreo do metalnog kostura. Letelica koja se zapalila napravljena je pre dve godine.

požar, avion, moskva, Foto: Printscreen Twitter

 

Dve verzije kako je došlo do požara

U ruskim medijima za sada su se pojavile dve verzije kako se avion zapalio. 

 

Prema prvoj tokom leta u avionski motor udario je grom i on je buknuo, a prema drugoj kvar na elektronici je izazvao požar na avionskom motoru.

Ruske vlasti su pokrenule istragu o ovoj avionskoj nesreći.