Američka vojska
Printscreen/Youtube
Nuklearna bomba

Profimedia

Nuklearna bomba, Foto: Profimedia

Tu se nalazi zastrašujući podatak kako Vašington u slučaju nuklearnog rata može izaći kao pobednik.

“Nuklearne operacije”, ili Zajednička publikacija 3-72, izašle su 11. juna, a pristup je moguć određenom krugu službenika, ali pre nego su onemogućili pristup javnosti preuzeo ga je Stiven Aftergud, aktivist Federacije američkih naučnika (FAS). Trenutno je dostupan na veb stranici FAS-a kao PDF dokument.

Pročitajte još:

Publikacija “pruža osnovna načela i smernice za planiranje, izvršenje i procenu nuklearnih operacija.” Ostatak je u istom činjeničnom tonu, čak i kada se raspravlja o praktičnom razmatranju potencijalno svetskog oružja.

Aftergud je na svom Tviteru komentarisao deo iz dokumenta: “Korišćenje nuklearnog oružja moglo bi da stvori uslove za odlučujuće rezultate i obnovu strateške stabilnosti”, stoji u dokumentu pre nego što je skinut s mreže.

Američka vojska, Gvozdena brigada

Tanjug/AP 06-01-2017

Američka vojska, Gvozdena brigada, Foto: Tanjug/AP 06-01-2017

- Takvo razmišljanje može biti opasno. Zbog toga bi takva mogućnost mogla biti verovatnija umesto da se od nje odustane - kazao je Aftergud. Moguće je da je zadatak američke vojske da se razmotre sve mogućnosti, a odluka o upotrebi nuklearnog oružja je na kraju u civilnim rukama – u ovom slučaju, u slučaju predsednika Donalda Trampa.

Nuklearna bomba

Profimedia

Trampova uprava je posvetila dosta pažnje nuklearnim pitanjima, ažurirajući prošle godine “Pregled nuklearnog stanja SAD-a” i izdvajajući sredstva za modernizaciju američke “nuklearne trijade”: bombardera, kopnenih raketa i podmornica.

Rusija, Amerika, rat

Profimedia

Rusija, Amerika, rat, Foto: Profimedia

Međutim, Tramp je takođe objavio kako će SAD napustiti Ugovor o srednjim nuklearnim snagama, (INF) iz 1987. godine sklopljenog s Rusijom, do sledećeg mjeseca. Sudbina Sporazuma o kontroli naoružanja "New START" s Rusijom, koji će isteći u februaru 2021. godine, u velikoj meri je „u vazduhu“.

U takvim okolnostima, doktrina Zajedničkog zapovednika u kojoj se navodi da “korišćenje nuklearnog oružja može stvoriti uslove za odlučujuće rezultate i obnovu strateške stabilnosti”, može se uzeti kao uzrok za uzbunu i to s dobrim razlogom.

U dokumentu se takođe opisuju nuklearni bombarderi koji nude “najveći stepen fleksibilnosti u trijadi jer mogu biti vrlo vidljiv znak razrešenja i, kada se naredi nuklearni napad, mogu se opozvati.” To je suva, činjenična izjava, ali kada uz nju razmotrite prisutnost strateških bombardera B-52 na ruskim granicama, koji su tamo postavljeni ranije ove nedelje, to već počinje da zvuči kao pretnja.

Nuklearna Atomska Eksplozija Bomba

Profimedia

Nuklearna Atomska Eksplozija Bomba, Foto: Profimedia

Na pitanje o dokumentu, načelnici Generalštaba su rekli da je uklonjen iz “jer je utvrđeno da bi ova publikacija, kao što je slučaj i s drugim zajedničkim publikacijama osoblja, trebalo da bude samo za službenu upotrebu”. Nema objašnjenja zašto je početno objavljen na javnom mestu. Moguće je kako je bila reč o grešci ili namernoj poruci drugim vladama.

U aprilu, Tramp je dao komentare o “ukidanju” nuklearnog oružja i spekulisao o velikom sporazumu o kontroli naoružanja s Rusijom i Kinom. S obzirom na njegov trenutni trgovinski rat s Pekingom i kontinuirano neprijateljstvo prema Rusiji, i barem delimično podstaknute teorije zavere kod kuće, nejasno je hoće li takav sporazum ikada biti nešto više od pukih nada i snova.

SAD su jedina zemlja koja je koristila nuklearno oružje u borbi, protiv japanskih gradova Hirošima i Nagasaki 1945. godine. Ni jedan od tih gradova nije bilo primarni vojni cilj.