Nemačka korona
EPA/MARTIN DIVISEK
Nemačka korona

EPA/MARTIN DIVISEK

Nemačka korona, Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

Ministar je pred forumom zdravstvenih radnika na onlajn konferenciji branio napredak koji je postignut u nabavci vakcine, rekavši da je 2,3 miliona građana, od 83 miliona koliko Nemačka ima stanovnika, već primilo prvu dozu vakcine, prenosi Rojters.

"Mi sad zapravo naručujemo nove vakcine za 2022. godinu, kako bismo bar nešto imali pri ruci", rekao je Špan.

"Čim proizvodni kapaciteti budu prošireni, naručićemo vakcine kao meru opreza. Ako nam ne budu bile potrebne, u redu, ali ako nam zatrebaju - biće nam dostupne", dodao je nemački ministar.

Jens Špan, nemački ministar zdravlja

EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

Jens Špan, nemački ministar zdravlja, Foto: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

U ponedeljak će se za istim stolom okupiti nacionalni i regionalni predstvanici zaduženi za dogovor sa farmaceutskim kompanijama i predstavnicima Evropske unije.

Bavarski premijer Markus Zeder predložio je nova pravila koja omogućavaju državi da ima veća ovlašćenja u usmeravanju zaliha vakcina prema onima kojima je najpotrebnija.

Bavarski premijer Markus Zeder

EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Bavarski premijer Markus Zeder, Foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

On je pozvao vlasti da razmotre odobravanje kineske i ruske vakcine za upotrebu u Evropi.

Evropske vlade suočavaju se s kritikama zbog nabavke vakcina koje su usporene zbog najave proizvođača AstraZeneke, Fajzera i Moderne da će smanjiti isporuku dogovorenih doza upravo u momentu kada se očekivalo da će povećati proizvodnju vakcina, dok mnoge evropske zemlje sa zavidljivošću prate uspešno ubrzano masovno vakcinisanje koje su uspeli da sprovedu Velika Britanija, Izrael i SAD, navodi britanska agencija.

Pročitajte još: