Bili Hodžson
Facebook printscreen
Bili Hodžson , Foto: Facebook printscreen

Bili Hodžson (17) iz Šefilda pati od katapleksije, koja uzrokuje iznenadnu paralizu mišića, a može se dogoditi kad god se smeje. Ovaj neobičan problem je posledica komplikacija narkolepsije, a osim smeha, mogu ga uzrokovati i uzbuđenje, bes ili čak iznenađenje.

Bili je zbog toga smanjila vreme koje provodi sa svojim prijateljima jer se oseća krivom što oni ne mogu da budu ono što jesu kada je ona tu.

- Moji prijatelji pokušavaju da ne budu duhoviti, a ako me nasmeju izvinjavaju se. Kad sam s njima trudim se da ne učestvujem u smešnim situacijama da izbegnem katapleksiju, posebno pred onima koji nisu upoznati sa mojim stanjem - priča Bili.

Teško je, međutim, ostati ozbiljan.

- Ako na primer ručamo za stolom i svi se smeju, potom se zaustave, ali onda nas ta tišina tera na smeh - kaže tinejdžerka.

Bili je istakla da je teško opisati kakav je osećaj kad se onesvesti.

- To je kao da nemate kontrolu nad svojim telom. Nemam kontrolu ni nad čim što se dešava. Ne mogu da govorim niti reagujem, ali najviše frustrira to što sam svesna. Tresem se i ne mogu da držim stvari - navodi ona.

Katapleksija pogađa ljude koji pate od narkolepsije, poremećaja sna. Bili je toliko umorna da mora u krevet u 19.00 uveče kako bi se naspavala, ali često se prevrće u krevetu i budi tokom noći. Takođe odrema popodne kako bi nadoknadila san.

Uzrok katapleksije je trenutno stvar debate, ali preovladava teorija da je u pitanju nedostatak hormona hipokretina, koji igra ključnu ulogu u budnosti tokom dana. Kad je uskraćen, deluje kao da je veza mozga sa ostatkom tela presečena zbog najmanjeg povoda.

Napadi katapleksije mogu biti blaži, kad se na primer opusti kapak ili mišić na licu, ili ozbiljniji kad telo doživi potpuni kolap. Generalno traju manje od dva minuta, a mogu se svesti i na nekoliko sekundi, iako neki pacijenti imaju više napada koji mogu potrajati i do pola sata. Tokom blažih i težih napada osoba zadržava svest, ali njeno telo ne reaguje kao da je "zaključano".

Bili je u martu prošle godine, na njeno iznenađenje, dijagnostikovana katapleksija. Ona kaže da je prvi napad imala u školi kad je imala 14 godina.

- Sećam se da sam išla sa drugaricom i smejale smo se, a onda sam samo pala na kolena. Kad sam dobila dijagnozu, osećanja su mi bila pomešana. S jedne strane sam se osećala lakše jer sam konačno znala šta nije u redu, ali s druge sam se uplašila jer nisam znala kako će to uticati na moj život - kaže ona, dodajući da je to doživotno stanje i stoga velika stvar koju treba prihvatiti.

Trenutno nema leka za katapleksiju, navodi "Dejli mejl", ukazuju da su trenutno jedini dostupni tretman tablete za spavanje radi kontrole narkolepsije. Bili, koja zbog bolesti ne može da ispuni svoj san i postane babica, kaže da sada planira da podigne svest o neobičnom poremećaju.

- Ne mogu da radim ono što želim i ne znam koji fakultet da upišem. Nije mi dozvoljeno ni da vozim. Ali, želim da govorim i podignem svest po tom pitanju jer je malo onih koji znaju za to - ističe Bili.