Fabrika, radnici
Shutterstock
Fabrika, radnici

Shutterstock

Fabrika, radnici, Foto: Shutterstock

Naime, ova država sa gotovo 37 miliona stanovnika suočava se sa problemima poput starenja populacije, pada nataliteta i, posledično, nedostatka radne snage, pa je odlučila da otvori svoje granice stanovnicima drugih zemalja.

Kako piše u izveštaju Vlade, "rast broja imigranata, pogotovo onih ekonomskih, pomoći će nam u održavanju radne snage, ekonomskom rastu i podsticaju inovacija".

Kanada

Profimedia

Kanada, Foto: Profimedia

- Budući da Kanada ima jednu od najnižih stopa nataliteta i sve stariju populaciju, zemlji su potrebni imigranti za rast ekonomije - objasnio je Kareem El-Assal, direkto sektora za imigracije u "Conference Board of Canada", dodavši da će se problem povećati u sledećoj deceniji kada će "Kanadu pogoditi veliki talas penzionisanja bejbi bum generacije".

PREPORUČUJEMO:

Ali, oni koji razmišljaju o odlasku treba da imaju na umu da kanadska Vlada ne "zove" baš bilo koga u svoju domovinu. Kako bi se kvalifikovali za stalni boravak u toj zemlji, zainteresovani moraju da imaju barem jednu godinu završenog obrazovanja nakon srednje škole, godinu dana radnog staža i da tečno govore engleski ili francuski.

Kanada je prošle godine odobrila stalni boravak za čak 310.000 imigranata, a ove bi godine ta brojka mogla da naraste na 350.000, u 2020. na 360.000, dok se za 2021. planira rast imigranata u Kanadi za 370.000 ljudi.

To znači da će Kanada svake godine primati broj migranata veliki kao jedan posto populacije cele države. Što zapravo i nije toliko neobično za državu u kojoj je jedan od pet stanovnika rođen izvan države.