Noa Grin, osumnjičen za napad na Kapitol
Facebook
Noa Grin, osumnjičen za napad na Kapitol

Facebook

Noa Grin, osumnjičen za napad na Kapitol, Foto: Facebook

Grin je bio sledbenik Nacije islama i sebe je zvao "bratom Nojem Ks". Nedavno je izgubio posao i objavio na "Fejsbuku" da "traži duhovnu pomoć", ovako ukratko glasi glavna vest iz SAD nakon pokušaja terorističkog napada u prestonici velike države.

Incident se, kako javljaju američki mediji, dogodio na oko 100 metara od ulaza u zgradu na senatskoj strani Kapitola. Ograde koje su sprečavale automobilski saobraćaj u blizini tog područja nedavno su uklonjene nakon nereda 6. januara.

Dodatne trupe Nacionalne garde, koje su već bile u tom području, raspoređene su na lice mesta. Članovi Kongresa nisu bili prisutni u blizini mesta incidenta sa vozilom.

kapitol

Tanjug/AP

kapitol, Foto: Tanjug/AP

Televizija En-Bi-Si prva je identifikovala napadača Nou Grina. Prema tom izveštaju, on je bio je sledbenik "Nacije islama". Ukazuje se i na njegove nedavne postove na "Fejsbuku":

"Iskren da budem, proteklih nekoliko godina bilo je teško, a proteklih nekoliko meseci bilo je još teže", objavio je 16. marta na "Fejsbuku". Na meni su "isprobani neki od najvećih, nezamislivih testova u mom životu. Trenutno sam sada nezaposlen nakon što sam napustio posao delom zbog nevolja, ali na kraju, u potrazi za duhovnim putovanjem."

Kao razlog svog duhovnog stanja Grin je naveo:

"U mojoj perspektivi ima puno zabune oko današnjeg doba. Stalna kovid kriza, nezaposlenost, porast nacionalnog duga, podela u političkoj sferi, glasine o ratu i slično, uznemiravaju me. Ali jedna stvar za koju sam siguran da se svi mogu osloniti na nju je vera u časnog sveštenika Luisa Farahana, kao čoveka koji nas može provesti kroz mračni čas."

Luis Farahan

EPA

Luis Farahan , Foto: EPA

Luis Farahan je američki verski lider i politički aktivista na čelu Nacije islama. Ranije je bio imam džamija u Bostonu i Harlemu, a bivši lider ove organizacije Elija Muhamad imenovao ga je za nacionalnog predstavnika ove grupe. Nacija islama je organizacija koju u SAD opisuju kao nacionalističku i kao grupu mržnje. Farah je neskriveni antisemita koji promoviše "fundamentalnu antibelu teologiju", koja predstavlja "urođenu superiornost crnaca nad belcima".