Džamala Kašogija, saudijski novinar
youtube printscreen
Džamala Kašogija, saudijski novinar

youtube printscreen

Džamala Kašogija, saudijski novinar, Foto: youtube printscreen

Pet saudijskih državljana optuženo je da je drogiralo i raskomadalo Džamala Kašogija, objavio je danas saudijski tužilac Saud el Katani.

Tužilac navodi da je savetnik kraljevskog suda u Saudijskoj Arabiji, koji je otpušten 20. oktobra, učestvovao u ubistvu. Savetnik se, navodno, sastao sa timom koji je trebalo da nagovori Kašogija da se vrati u Rijad.

Pročitajte još:

 

Katani je istakao da je zatražio smrtnu kaznu za petoricu od 11 osumnjičenih za ubistvo Kašogija, od ukupno 21 lica uhapšenih tokom istrage. Prethodno su turske vlasti tražile da se osumnjičenima sudi u Turskoj.

Telo ubijenog novinara još uvek nije nađeno, a turski obaveštajci tvrde da je ono isečeno i uništeno kiselinom nakon ubistva u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu prošlog meseca.

Katani insistira da saudijski prestolonaslednih princ Mohamad bin Salman nije umešan u ubistvo, ponavljajući prethodna negiranja umešanosti kraljevske porodice.

Ankara nezadovoljna navodima tužioca

Turska nije zadovoljna nekim komentarima saudijskog državnog tužioca o ubistvu novinara DŽamala Kašogija, rekao je danas šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu. Čavušoglu je izjavio da je u Tursku dopremljena oprema za uništavanje tela i da je ubistvo bilo unapred planirano. On je ponovio da Turska zahteva da se timu od 15 ljudi umešanih u ubistvo sudi u Turskoj.

 

Rijad insistira: Prestolonaslednik apsolutno nije povezan sa ubistvom

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel el Džubeir rekao je danas da princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman "apsolutno nije povezan" sa ubistvom novinara Kašogija.

Upitan da prokomentariše mogućnost uvođenja međunarodnih sankcija povodom ovog slučaja, Džubeir je rekao novinarima da postoji razlika između sankcionisanja pojedinaca i svaljivanja odgovornosti na čitavu saudijsku vlast.