Bejrut, Liban
AP/Tanjug
Bejrut, Liban

AP/Tanjug

Bejrut, Liban, Foto: AP/Tanjug

Prema još nepotvrđenim informacijama, ubrzo zatim se začula i druga jaka eksplozija.

Prvi čovek službe bezbednosti Libana general Abas Ibrahim na mestu eksplozije demantovao je verziju o detonaciji pirotehnike i izjavio ja se radi o drugim eksplozivnim sredstvima koja su bila skladištena dugo vremena.

"To što se desilo nije ekplozija pirotehnike, već nekih drugih eksplozivnih sredstava koja su skladištena duži vremenski period", rekao je Ibrahim, prenose mediji. 

Uskladištenih 2.750 tona amonijum nitrata eksplodiralo je u utorak u luci Bejruta, prouzrokujući neviđenu smrt i štetu u glavnom gradu Libana, objavio je premijer Hassan Diab.

"To je neprihvatljivo i o tom pitanju ne možemo ćutati", dodao je, kako je novinarima preneo njegov portparol.

Amonijum nitrat je veštačko đubrivo i takođe komponenta eksploziva.

"Nećemo stati dok ne nađemo osobu odgovornu za to što se dogodilo", obećao je premijer.

Vrhovni savet odbrane "preporučio je" Vladi da proglasi "vanredno stanje" od dve sedmice u Bejrutu. Tokom tog perioda, "vrhovna vojna vlast će imati sva ovlašćenja u pitanjima bezbednosti", navodi se u saopštenju sa sednice Vrhovnog saveta odbrane.

Libanska televizija „LBC internešenal“ kasnije je objavila da je u luci eksplodiralo 2.700 tona kalijum nitrata (šalitre), prenosi Sputnjik.

 "Za vreme zavarivanja otvora kroz koje bi kriminalci mogli da izvrše krađu, došlo je do detonacije tereta uskladištenog u luci sa 2.700 tona kalijum nitrata – šalitre", prenela je televizija preliminarne nalaze policije.

Arapski mediji javili su da su u strahovitoj eksploziji takođe povređene supruga i ćerka libanskog premijera Hasana Diaba.

Prema rečima ministra zdravlja Hasana Hamida, bolnice su prepune povređenih, tako da će hoteli u centru Bejruta primiti pacijente kojima nije potrebna operacija.

Deo grada u kojem se dogodila eksplozija je razoren, a veliki broj zgrada je teško oštećen.

Snažne signale od eksplozije u Bejrutu detektovale su i stanice Mađunarodnog sistema za nadzora sprovođenja Sporazuma o zabrani nuklearnih testova u Tunisu i Nemačkoj.

Uzrok eksplozije još nije poznat, ali prvobitni izveštaji sugerisali su da je veliki požar krenuo u skladištu u luci i da je potom došlo da razorne eksplozije, uz ogroman oblak prašine i dima nalik atomskoj pečurci koji se brzo raširio gradom.

Abas Ibrahim, šef libanske Državne bezbednosti, rekao je prethodno da je eksplozija možda prouzrokovana visoko eksplozivnim materijalom koji je zaplenjen s broda pre nekog vremena i uskladišten u luci.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari (1)

Novi Sad

06.08.2020 07:58

Kako je lep grad steta,Liban najlepsa zemlja na bliskom istoku upropastili ga. Bog neka im pomogne???.