Otrov
Shutterstock
Otrov

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Bivši sovjetski i ruski oficir Državne obaveštajne uprave (GRU) Sergej Skripalj radio je za britansku obaveštajnu službu MI6 pod pseudonimom „Odmah“ i deset godina joj davao važne podatke, među kojima su i službeni telefoni saradnika vojno-obaveštajne službe Generalštaba Rusije, prenosi list „Tajms“, pozivajući se na obaveštajne izvore.

Prema navodima „Tajmsa“, tokom godina rada za MI6 bivši pukovnik GRU nije otkrio mnogo imena ruskih obaveštajaca koji su tajno radili u zapadnim zemljama, ali je dostavio informacije o strukturi i personalu ruske vojno-obaveštajne službe. Navedeno je da su ove informacije, takođe, bile predate britanskoj kontraobaveštajnoj službi MI5 i CIA.

Prema informacijama lista, za Skripalja se prvobitno zainteresovala španska obaveštajna služba, ali ga je ipak zavrbovao MI6.

List navodi, pozivajući se na izvore, da je u julu 1995. godine, kada je Skripalj bio u Španiji kao saradnik GRU, s njim uspostavio kontakt saradnik MI6 koji se predstavio kao španski trgovački partner.

„Prvo Skripalj nije sumnjao ili se pretvarao da ne zna da je muškarac predstavnik britanske obaveštajne službe“, piše list.

Nakon povratka u Moskvu, Skripalj je često putovao u Španiju zbog zdravlja, njegovi kontakti s MI6 su se širili i on je uskoro postao njen punopravni saradnik.

Nakon odlaska Skripalja iz GRU 2000. godine, britanska obaveštajna služba mu je dala na raspolaganje letnjikovac u španskoj Malagi, gde je on leteo na tri dana radi sastanaka nakon kojih je dobijao pet do šest hiljada dolara. Novac je uplaćivao na račun u španskoj banci.

Prema informacijama izvora, pored finansijske motivacije, u radu za britansku obaveštajnu službu Skripalj se vodio i ličnim razlozima, jer je veoma počela da ga interesuje Velika Britanija.

Policija britanske grofovije Viltšir je 5. marta saopštila da je dvoje ljudi u kritičnom stanju zbog trovanja nepoznatom supstancom. Ni predstavnici policije, ni ministar unutrašnjih poslova, ni britanska premijerka nisu, govoreći o žrtvama, izgovorili ime Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije. To je učinio samo ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson.

Skripalj je pre nekoliko godina bio umešan u veliku špijunsku aferu, u Rusiji je osuđen zbog saradnje s MI6. Kasnije ga je Rusija razmenila zajedno s drugim špijunima za građane proterane iz SAD, koji su takođe bili osumnjičeni za špijunažu, ali u korist Rusije. Skripalj je kasnije dobio azil u Velikoj Britaniji.

Komentari (1)

Ja

11.03.2018 02:06

Englezi mozete samo da ga ispusite sa Skripcem,ili kako ga vi nazivate ,Glupi Sloven,Odmah itd