Brenton Tarant
Twitter/mirachah
Brenton Tarant

Twitter/mirachah

Brenton Tarant, Foto: Twitter/mirachah

- MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Hrvatske tokom decembra 2016. i januara 2017. godine - potvrdila je portparolka hrvatskog MUP-a Marina Mandić.

PROČITAJ JOŠ:

Ona je navela da je ovaj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije.

Teroristički napad, Novi Zeland

EPA/AP

Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

Prema saznanjima bosanskih medija, Brenton Tarant je ušao u Bosnu i Hercegovinu iz Crne Gore, tačnije na graničnom prelazu Zupci početkom januara 2017. godine. I podgorički mediji pišu da je u tom periodu boravio u njihovoj zemlji.

Trenutno nije zvanično poznato da li se i koliko dugo zadržao na teritoriji Bosne i Hercegovine. To bi, prema trenutnim informacijama, mogle znati hrvatske policijske agencije ukoliko se Tarant iz BiH kretao u pravcu Hrvatske.

Teroristički napad, Novi Zeland

EPA/AP

Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

Prema informacijama hrvatskog portala 24sata, Tarant je u Hrvatsku ušao kopnenim putem 4. januara 2017. godine, a odleteo je iz Zagreba 18. januara. Većinom je boravio po hostelima, a navodno je obišao Poreč, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Zagreb.

PREPORUČUJEMO:

Sudeći prema trenutno raspoložim informacijama, Tarant je najpre ušao u Hrvatsku krajem 2016, potom je prešao u Srbiju, zatim u Crnu Goru, odakle je ušao u Bosnu i Hercegovinu. Na kraju je iz BiH ponovo ušao u Hrvatsku, gde je i završio svoje balkansko putovanje.

Ipak, Tarant se prošle godine vratio na Balkan, kada je posetio Bugarsku.

- On je letom iz Dubaija sleteo 9. novembra prošle godine na aerodrom u Sofiji, a narednog dana je iznajmio automobil kojim je obišao Sofiju, Drjanovo, Pleven, Veliko Tarnovo, Blagoevgrad, Kazanlak, Bansko i Bačkovo. Za Bukurešt je otišao 15. novembra, a iz Rumunije je otišao u Mađarsku - rekao je glavni bugarski tužilac Sotir Cacarov. On je predočio da se vrši provera lokacija u Bugarskoj u kojima je noćio, napomenuvši da su uglavnom bile u pitanju gostionice i manji smeštaji, a ne veliki hoteli. Takođe, ispituje se i da li je imao kontakta i koliko sa državljanima Bugarske.