Marija Zaharova
EPA/MAXIM SHIPENKOV
Marija Zaharova

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Marija Zaharova, Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Češka ambasada u Rusiji više neće moći da zapošljava ruske državljane, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ni Sjedinjene Američke Države, ni Češka Republika, više ne mogu da angažuju građane naše zemlje da rade u njihovim ambasadama", istakla je ona za rusku televiziju Rosija-1.

Prema navodima Zaharove, ugovori koje ruskim državljanima nude u američkoj ambasadi mogu se posmatrati kao oblik špijunskog regrutovanja, preneo je Tas s.

"Ljudi za koje se kaže da su tamo zaposleni po ugovoru u stvari počinju da rade za svoju novu zemlju", kazala je Zaharova.

A status koji će dobiti u toj zemlji zavisi od toga koliko dobro rade svoj posao, objasnila je ona.

Češki premijer Andrej Babiš i privremeni ministar spoljnih poslova Jan Hamaček, najavili su 17. aprila proterivanje 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu, koji su, prema tvrdnjama čeških vlasti, oficiri ruskih obaveštajnih agencija SVR i GRU.

Češke vlasti tvrde da su novootkrivene okolnosti povezane sa eksplozijom u selu Vrbetice, kada su poginule dve osobe.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je protestovalo protiv poteza koji je Prag preduzeo i proglasilo je 20 zaposlenih u ambasadi Češke u Moskvi za persone non grata.

PROČITAJTE JOŠ: