Beduini
Shutterstock Ilustracija
Beduini, Foto: Shutterstock Ilustracija

Ivan Vdovin iz Rusije planira da snimi dokumentarac o beduin devojčici koju roditelji moraju da prodaju za 50 ovaca kada bude napunila 11 godina, tačnije kada bude dobila prvu menstruaciju.

- Leta 2016. godine proveo sam mesec dana u pustinji na samoj granici Izraela i Palestine sa svojom filmskom ekipom. Ovde sam upoznao Arafata, beduina koji živi u dolini Vadi Kelt sa svojom porodicom. Arafat je bio naš vodič, gotovo deo ekipe. Dovodio nam je decu za potrebe snimanja, pokazivao najbolja mesta za snimanje životinja, a čak nas je i vodio na neka rizična mesta kako bismo ih usnimili. Postepeno smo bili sve bliskiji da bi nas na kraju upoznao sa svojom porodicom. Arafat je imao troje dece i dve žene. Najstariji sin je imao 10 godina, mlađi tri, a devojčica Zakura pet godina. Zakura je srećno pozirala i uživala kad god bismo došli u posetu. Ona je ujedno bila i jedina ženska osoba s kojom smo mogli da komuniciramo tokom našeg boravka tamo - objasnio je Vdovin za britanski "Metro".

Ivan je izjavio da njen otac trguje svojim detetom za stoku, kao i da će morati da je proda čim bude dobila menstruaciju i to u periodu kad bude imala 11 ili 12 godina.

- Zakurin otac je odlučio da je proda za 50 ovaca. Smatra da je to dovoljno za njegovo dete, s obzirom na to da će osoba koje se bude oženila njome biti mnogo starija od nje, kao i da će morati da se brine o njoj. Nakon udaje ove devojčice, devojke i žene prestaju da komuniciraju sa spoljnim svetom. Njen društveni krug biće ograničen na supruga, njegove sestre, majku i decu. Ubrzo nakon venčanja, ona će morati i da zatrudni. Sve ovo se dešava na samo sat vremena od Jerusalima - objasnio je on.

Nakon tri nedelje "druženja", beduin Arafat tražio je od Ivana da "ozbiljno razgovaraju".

- Seli smo na pesak pored njegove kuće i ozbiljnim glasom me je pitao da li mi se sviđa njegova ćerka. Bio sam iznenađen. Rekao mi je da je vodim u Moskvu i da je ženim ako budem želeo. Kada sam ga upitao zašto bih to radio, rekao mi je da je njena sudbina i budućnost unapred određena, da je sada slobodna, a da će uskoro postati nečije vlasništvo. Rekao je da je voli kao otac, ali mora da je spase njihove tradicije. Dodao je da sam ja dobar čovek i da će imati normalan život ako ode sa mnom. Zahvalio sam mu se, ali nisam mogao da mu ispunim ovu želju - objasnio je on za "Metro".

Vdovin je obećao da će se vratiti i snimiti dokumentarac o Zakurinom životu, sa čime se sve ona kao dete suočava u nadi da će je taj film dovesti do mogućnosti da se otrgne iz tih kandži, obrazuje i ne postane devojčica-nevesta mnogo starijem muškarcu.

On trenutno prikuplja novac za dokumentarac koji će nazvati "Zakura, beduin devojčica" i nada se da će film biti prikazan sledeće godine.

 

Komentari (17)

mims

31.08.2018 19:05

Ne zna civek sta je bolje,to ili da se obrazuje pa da se navuce na Bromazepane,pa da posle ne moze da rodi ili doji. A to da ce zavisiti od muza i njegove porodice,to joj ne gine,moze da posle silnog obrazovanja,bude nazaposlena.Sreca je ipak imati porodicu i decu i unucad.Ko ih nema nije bogat koliko god para da ima.Njena dusa je znala gde se radja i sta ce se od nje traziti.Meni je samo zao bolesnih,onih koji trpe nasiljei koji nemaju nikog svog da im pomogne.

Anonimus

31.08.2018 21:19

@mims - A onaj ko se obrazuje se obavezno navuce na bromazepane?? Sreca jeste imati porodicu- decu, ali NE sa 12 godina! Njena dusa je znala gde se radja?! Kuku nama sa takvima kao ti.

Ana

31.08.2018 22:14

@mims - Hahahaha...sta ovo napisa covece???

Tamara

31.08.2018 22:16

@mims - Ne mogu da verujem kakav komentar... procitala sam i razmisljam jel moguce da je nekome normalno da devojcica od 12 godina ostane trudna ?!! Zar ne mislite da treba sama da odluci da li zeli biti trudna, obrazovana, oba ili nijedno?

auuuuu

31.08.2018 23:22

@mims - da li Znas sa si napisao ili napisala, Sreca je ipak imati porodicu i decu i unucad.Ko ih nema nije bogat, a sta je sa nama Koji Nismo mogli da imamo decu, mislis li da smo Cudovista, Bog ti da decu........i...

Lule

01.09.2018 08:05

@mims - Ima u tvom pisanju mnogo istine, znas kako jedno kajanje ti u zivotu nikada ne gine ma sta mogao, zeleo, ne zeleo i ma sta uradio ili ne uradio. Svi smo mi robovi onoga sto stvorimo ziveci, ceo zivot poklonis drugima i na kraju shvatis da je sve bilo mimo tvojih ocekivanja i zelja, nema planiranja, jednostavno sve se desava stihijski i van tvoje kontrole je. Kad u sedamdeseti sad saberem sta sam dao i sta sam za to dobio shvatim da nisam ni na pozitivnoj nuli. No nema stajanja, plivam dalje, kon

Donatelo

01.09.2018 09:57

@mims - Pa što se vređaš? Rekao je da je bogat onaj koji ima decu... ako niko drugi ti bi trebao da shvatiš težinu te rečenice. Niko te nije nazvao čudovištem...

LEA

31.08.2018 21:28

E da je kakve mogucnosti da se ovakva deca mogu usvojiti da uzivaju u svojim malim slatkim zivotima.

Kaja

31.08.2018 21:45

Ovog treba u aps na dozivotnu da oslobode grdno dijete da normalno odrasta

Ma

01.09.2018 09:49

@Kaja - Pročitaj pa komentariši.

vox

01.09.2018 06:53

Pa koja to muskarcina uzima za zenu dete od 11 godina, da mu seme i pleme sve po redu...pa ljudi su najveca gamad na ovoj planeti...olosi muski, pa matorac jedan ebes dete od 11 godina, ma na banderu ....

Pera Detlic

01.09.2018 09:22

Sta bi sa onim asteroidom sto preti zemlji sto ne udara vec jednom.

mims

01.09.2018 14:21

Nisam se dobro izrazila.Nisam za to da radja sa 12 god.To je rano i za telo i za psihu,to je zlostavljanje. Ali od 16 bi trebalo da bude normalno,ustvari ko kad nadje kao i vreme nasih baka. Sada isu na abortuse u tim godinama u 3 ,4 srenje skole,jer sa srednjom nisi nista.I muskarci i zene se ne vencavaju pre 30 i to isto ne valja.Cekati da dobijes stan i posao u struci.

Opušteno

01.09.2018 15:52

@mims - Niko neshvata ozbiljno komentare nekog stranca. Da... bio ti glup komentar. šta sad... život ide dalje.

mia

01.09.2018 17:44

Iz iskustva,nema nesrecnije zene od obrazivane samohrane majke. Takve zene su zlo za svoje koleginice u firmi ,ljubomorne su na mladje i lepse i maltretiraju ih svaki dan od ranog jutra. Kao Vesna Rivas sto je otprilike.Kada se takve zene nadju u firmi i jos na rukovodecim mestima,od nje mozes samo da se razbolis.

Jela104

01.09.2018 19:55

A sta ako dobije u 16.ko ja.ja bi roditelje koji zrtvuju svoju decu lincovala da ne trepnem.

ki

01.09.2018 20:58

Takvi neki mostrumi izbeglice pokupovali su kuce po selima u Vojvodini,za 7000,10000e.Dovesce svoje porodice,a napadi na nase devojcice od 10 i 12 god su vec poceli.Ima zabelezenih slucajeva u Somboru i Subotici.Strasno je sto ih tamo niko ne ocekuje selo Bezdan napr.ili neka nedodjija.A nase drvojcice samo nek se oblace provokativno!