HAMAS I ISLAMSKI DŽIHAD ISPALILI 150 RAKETA NA IZRAEL Osveta Izraelaca je bila jeziva: Sa kopna i vazduha odjednom gađano 30 meta, Gazom odjekuju detonacije

Osveta za raketiranje juga Izraela

 

Gaza, raketiranje, vojska, Hamas
Gaza, raketiranje, vojska, Hamas, Foto: AP

 

Izraelska vojska je danas popodne pokrenula niz udara na pojas Gaze iz vazduha i sa kopna u odgovoru na nastavak raketiranja sa te palestinske teritorije.

Udari su odmazda za preko 150 raketa ispaljenih na izraelsku teritoriju od jutros.

JUTARNJI HAOS NA BLISKOM ISTOKU Džihadisti odjednom ispalili 90 raketa na Izrael, vojska digla avione i tenkove, Gaza podrhtava

Zbog raketiranja je hiljade Izraelaca moralo da ode u skloništa od bombi u Aškelonu, Ašdodu, Sderotu u Rehovotu.

Izraelski protivraketni sistem Gvozdena kupola je presreo desetine raketa.

U raketiranju je jedna žena zadobila ozbiljne povrede od šrapnela.

NEREDI NA POMOLU Izraelski tenkovi udarili na Gazu: Napadnuti položaji pripadnika palestinskog pokreta Hamas!

Jedna kuća u pograničnom području je direktno pogođena.

U pojasu Gaze jedan 22-godišnji Palestinac poginuo, a četvoro ljudi je ranjeno u izraelskim udarima, preneli su ranije izraelski mediji.

Borbeni avioni i tenkovi pogodili su 30 "terorističkih meta" koje pripadaju Hamasu i lslamskom džihadu, navedeno je u vojnom saopštenju u kojem se dodaje da se operacija nastavlja.

 

Vojska je rekla da je ciljala nekoliko kompleksa Hamasa u Gaza Sitiju koji se koriste za obuku i proizvodnju oružja i jedan koji koriste pomorske snage.

Takođe su gađani ciljevi Islamskog džihada i lanseri za rakete, kao i punktovi kraj granice.

Gaza, raketiranje, vojska, Hamas
Gaza, raketiranje, vojska, Hamas, Foto: AP

 

Udarima su prethodile konsultacije komandanta izraelske vojske Aviva Kohavija sa šefom bezbednosne službe Nadavom Argamanom i drugim oficirima.

Predviđene su i konsultacije s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom koji je takođe i ministar obrane u sedištu izraelske vojske u Tel Avivu.

PALESTINA IMA PRAVO NA MIR I BEZBEDNOST Le Drijan: Eksplozivna situacija na Bliskom istoku

Ni jedna ekstremistička organizacija u Gazi nije odmah preuzela odgovornost za raketiranje ali je Hamas koji vlada tom teritorijom izrazio spremnost da odgovori, kako je rečeno, "na zločine Izraela" i zarekao se da će sprečiti da ta zemlja proliva krv Palestinaca.

Gaza, raketiranje, vojska, Hamas
Gaza, raketiranje, vojska, Hamas, Foto: AP

 

Islamski džihad je takođe upozorio na "iznenađenja ako Izrael nastavi agresiju".

Jedan neidektifikovani izvor blizak Hamasu, na koji se pozivaju izraelski mediji, rekao je da je ta organizacija upozorila na eskalaciju u poslednje dve nedelje zbog odlaganja ispunjenja obećanja iz dogovora o prekidu vatre kojem je posredovao Egipat.

Gaza, raketiranje, vojska, Hamas
Gaza, raketiranje, vojska, Hamas, Foto: AP

 

Nasilje je eskaliralo u subotu kada su u izraelskim udarima i tokom masovnih demonstracija kraj granične ograde poginula četiri Palestinca. Na izraelskoj strani je u palestinskoj vatri ranjeno dvoje vojnika.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi