Džastin Trudo plače
Tanjug/AP 30.11.2017.
Džastin Trudo, Foto: Tanjug/AP 30.11.2017.

Manje od pet nedelja pre federalnih izbora 21. oktobra kampanja lidera liberala uzdrmana je skandalom, kad su u javnosti osvanule slike Trudoa zacrnjenog lica. Nakon fotografije sa maskembala u Vest Point Grej akademiji iz 2001, kad se tada 29-godišnji Trudo pojavio crno obojanog lica u kostimu Aladina, pojavila se i druga fotografija, na kojoj Trudo prerušen u crnca izvodi tačku na takmičenju za talente u srednjoj školi.

Svega nekoliko sati nakon što se Trudo izvinio zbog “rasističke” šminke na tim događajima, pojavio se novi, treći snimak “crnog” Trudoa.

PROČITAJ JOŠ:

U kratkom, nedatiranom videu koji je objavio “Global njuz”, vidi se Trudo sa licem, rukama i nogama obojanim u crno kako maše kameri i plaza se. Opoziciona Konzervativna partija je potvrdila da je ona poslala snimak “Global njuzu”. Trudo je izjavio da se ne seća koliko puta je imao crnu šminku na licu.

-Pazim da u vezi s tim ne budem definitivan jer se ne sećam ovih novih slika koje su se pojavile – priznao je kanadski premijer, preneo je "Gardijan".

Kako je rekao njegov portparol, Trudo je proveo čitavo jutro zovući liberalne kandidate i zvaničnike kako bi se izvinio zbog onog što je uradio. Skandal je eruptirao u sredu, kad je “Tajm” objavio sliku Trudoa iz 2001. obučenog kao Aladin, sa crno obojanom kožom i turbanom, na maskembalu u privatnoj školi u kojoj je radio kao profesor. Trudo se odmah izvinio.

-Tada nisam mislio da je to rasistički, ali sada vidim da je to bilo tako. Ljut sam na sebe. Razočaran sam u sebe – rekao je on.

Učinio je najtežu moguću stvar za njega, a sada se sve saznalo! Evo šta se desilo u porodici Gli­go­ri­je­vić

AUTOR: Kurir/D.S. DATUM I VREME: 20.09.2019. 22:13 - 20.09.2019. 22:23 Tek po­sle ove kri­ti­ke Ba­bić se po­ka­jao i izvi­nio, ia­ko se ne­zgo­da do­go­di­la 31.

Opozicija je odmah ukazala kako ove slike pozivaju na ispitivanje Trudoovog donošenja suda, njegove posvećenosti diverzitetu i prikladnosti da vodi zemlju. Nakon pobede na izborima 2015. Trudo je pohvaljen zbog posvećenosti diverzititu i inkluziji, te je brzo oformio mlad, etnički raznolik kabinet i poželeo dobrodošlicu velikom broju sirijskih izbeglica. Nije poznato koliko će fotografije “crnog Trudoa” naštetiti njegovom imidžu i karijeri.

Na pitanje novinara da li bi izbacio člana svoje stranke zbog takvih fotografija, Trudo je rekao da bi svaki incident razmatrao pojedinačno.

-Molim Kanađane da mi oproste za to što sam uradio – zaključio je Trudo.

BONUS VIDEO: