Kristina Georgijeva
World Bank Group/ Grant Ellis
Kristina Georgijeva

World Bank Group/ Grant Ellis

Kristalina Georgijeva, Foto: World Bank Group/ Grant Ellis

Guverner centralne banke Finske Oli Ren i španska ministarka ekonomije Nadia Kalvino povukli su danas nakon prvog kruga glasanja predstavnika 28 zemalja-članica EU, prenosi Rojters.

Mario Senteno, portugalski predsedavajući Evrogrupe, koju čine miinistri finansija zone evra, povukao se u četvrtak.

PROČITAJ JOŠ:

Kao bivši predsedavajući Evrogrupe, Dajselblum je upravljao procesom izvlačenja evrozone iz dužničke krize, koordinirajući sa MMF-om spasilačke pakete za Grčku, Kipar i Španiju. Međutim, protiv njega su visoko-zadužene države EU zbog rigoroznih mera štednje koje su im nametnute uz spasilačke pakete pomoći.

Georgieva (65) je izvršna direktorka Svetske banke. Njena kandidatura primorala bi MMF na promenu pravila koja zahtevaju da direktor ima manje od 65 godina, dodaje Rojters.

MMF

Profimedia

MMF, Foto: Profimedia

Velika Britanija se usprotivila planu da se kandidat bira sada, navodeći da je to "preuranjeno" i da Londonu nije dato dovoljno vremena da predloži svog kandidata, piše u jednoj poverljivoj belešci u koju je Rojters imao uvid.

Kandidati za šefa MMF-a mogu da se prijavljuju Fondu do 6. septembra. Francuski ministar finansija Bruno Le Mer vodi proces izbora evropskog kandidata.

Najvišu funkciju u MMF-u, globalnom kreditoru sa sedištem u Vašingtonu, tradicionalno je držao Evropljanin, ali kandidati iz drugih delova sveta mogu steći prednost ukoliko se Evropa podeli po pitanju izbora svog kandidata.

Naime, zemlje severne Evrope prefereiraju Dajselbluma, a južne i istočne evropske države protežiraju Georgievu, rekao je jedan evropski zvaničnik.

Pobediće kandidat koji dobije 55 odsto glasova vlada 28 država EU, koje zajedno imaju udeo od najmanje 65 odsto u njenom ukupnom stanovništvu.

Bivša šefica MMF-a, Kristin Lagard, podnela je ostavku u julu nakon što su je lideri EU izabrali da zameni Marija Dragija na dužnosti predsednika Evropske centralne banke.

BONUS VIDEO: