Vido
Youtube printscreen
Vido

Youtube printscreen

Vido, Foto: Youtube printscreen

Ležaljke i suncobrani na plaži u glavnoj luci ostrva Vido, odakle počinje prilaz Spomen-kosturnici srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata - uklonjeni su u ponedeljak. To je učinjeno dva dana posle sastanka koji su predstavnici Udruženja građana za zaštitu Vida iz grada Krfa imali sa gradonačelnikom Kostasom Nikoluzosom. Tako je, bar zasad, rešena velika neprijatnost koja je uznemirila javnost Srbije, ali i žitelje Krfa.

Pročitajte još:

Menadžment luksuznog hotela "Ikos" u Dasiji, inače novi vlasnici restorana koji na Vidu odavno radi, još na početku sezone postavio je ležaljke i suncobrane levo od skretanja prema Spomen-kosturnici. Tako su se tik ispod spomenika u luci koji je Grad Kruševac podigao srpskim stradalnicima i pored kojeg se vijore srpska i grčka zastava, turisti kupali i sunčali gotovo dva meseca.

- Sve što postoji na ostrvu Vido pripada opštini Krf - kaže Željko Popović iz nedavno osnovanog Udruženja za zaštitu Vida.

 

- Ove godine, na licitaciji, vlasnici "Ikosa" su zakupili restoran na više godina. Zakup, međutim, važi samo pod uslovom da ne prekrše nijednu od ugovornih stavki među kojima su i one da ne smeju da organizuju žurke, niti druge proslave.

Iako tom mestu nije dolikovalo, nekoliko ležaljki je, po rečima našeg sagovornika, na istoj plaži bilo i prethodnih godina, ali "alarm" se upalio kada je novi gazda počeo da proširuje kapacitete. Na vrata gradonačelnika minulog petka pokucala je delegacija Udruženja u kojoj su bili Janis Kurkulos, bivši gradonačelnik Krfa, Jorgos Raidestinos, nekadašnji zamenik gradonačelnika, dr Tatjana Spingu, predsednik Društva grčko-srpskog prijateljstva, Pavlos Metalinos, član Privredne komore.

- S obzirom na to da su vlasnici "Ikosa" preuredili i značajno povećali kvadraturu restorana, da su postavili mnogo više ležaljki i ogromne suncobrane, jasno je da žele da se šire - rekao je Popović. - Doznali smo i da u restoran na Vidu više ne mogu da uđu ni Grci koji su tamo često odlazili na ručak, jer je restoran navodno zakupljen. Nama se to sve nije dopalo, pa smo se obratili gradonačelniku. Želimo da očuvamo dostojanstvo ostrva i smatramo da Vido ne sme biti kupalište.

Bonus video

Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!