Viktor Orban
Profimedia
Viktor Orban

Profimedia

Viktor Orban, Foto: Profimedia

Odluka o vraćanju rezervi zlata, u ukupnom iznosu od oko 33 milijarde mađarskih forinti (130 miliona dolara), objašnjena je kao potez iz sigurnosnih razloga, u slučaju potencijalne geopolitičke krize.

Takođe je u skladu sa međunarodnim trendovima, pošto trenutno svoje rezerve zlata pune mnoge centralne banke, uključujući austrijske, nemačke i holandske.

Centralna banka Mađarske čuva zlatne rezerve od osnivanja, 1924. godine. Količina je kontinuirano rasla do Drugog svetskog rata. Najveća količina zlata je bila na početku sedamdesetih — oko 65-70 tona. Banka je tada odlučila da smanji rezerve zlata na najniži mogući nivo.

Početkom 2010. tendencija zadržavanja rezervi van zemlje ponovo se menja i centralne banke su počele da akumuliraju zlato kao potencijalni odgovor na finansijsku krizu.

SAD i Nemačka su trenutno najveći svetski "čuvari" zlata. Mađarska ima jednu od najmanjih količina plemenitog metala u poređenju sa ostalim zemljama srednje Evrope. Od 1992. godine, aktivnost Budimpešte je ostala stabilna pošto MNB nije kupila ni prodala nijednu od svojih rezervi zlata.