Viktor Orban
Profimedia
Viktor Orban

Profimedia

Viktor Orban, Foto: Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban je tokom krize u Ukrajini predložio Poljskoj da zauzmu ukrajinske zemlje i podele ih, rekao je poljski političar Slavomir Nitras, prenosi portal Onet.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, Mađarska je „opasna zemlja“, jer Mađari sanjaju o promeni posleratnog poretka.

„Orban sanja o takvoj promeni, to znam. Viktor Orban nas je pozvao da okupiramo zemlju tokom ukrajinske krize i podelimo je. On sanja da revidira granice u Evropi, poput Vladimira Putina. Mađarska je zemlja sa velikim kompleksima”, rekao je član poljske opozicione partije Građanska platforma.

Preporučujemo i ovo:

„Ne želimo da destabilizujemo Evropu. Poznajem Viktora Orbana. On je obrazovana osoba, zna jezike, zna kako da se ponaša među međunarodnim elitama. Orban je pametan političar”, rekao je Nitras.

„Orban je veoma opasan i veoma inteligentan“, dodao je on.

Slavomir Nitras je poljski političar i politikolog liberalne orijentacije, član 5., 6. i 8. saziva Sejma (poljski parlament), 7. saziv Evropskog parlamenta (2009–2014), glavni savetnik bivše poljske premijerke Eve Kopač u periodu 2014–2015.

Viktor Orban

Profimedia.rs

Viktor Orban, Foto: Profimedia.rs

Poljski birači su se nakon vladavine Eve Kopač većinom opredelili za konzervativnu vladu Mateuša Moravjeckog i predsednika Andžeja Dudu.

Raniji Orbanov predlog po pitanju Ukrajine bi možda urodio plodom ukoliko bi današnji predstavnici poljske vlasti vladali zemljom u vreme mandata Eve Kopač.