Viktor Orban
Profimedia
Viktor Orban

Profimedia

Viktor Orban, Foto: Profimedia

Orban, koji je ove godine osvojio treći uzastopni premijerski mandat, privukao je kritike zbog odlaganja da odobri akreditaciju Centralnoevropskom univerzitetu (CEU) americkog milijardera i poznatog Orbanovog kritičara Džordža Soroša.

Planirani zakon u Mađarskoj, kojim bi bile uvedene pooštrene mere za nevladine organizacije koje primaju strane donacije, kritičari porede sa merama u neevropskim državama poput Rusije, navodi Rojters.

Kritičari navode da je Evropska narodna partija (EPP) u kojoj se nalazi stranka Hrišćansko-demokratska unija nemačke kancelarke Angele Merkel, umesto žestoke kritike kakva se očekivala, bila znatno umerenija, zbog potrebe za glasovima svojih članova u Evropskom parlamentu.

Vodeća pozicija partije Fides u Mađarskoj znači da ona velikim delom ima uticaj u Evropskoj narodnoj partiji, navodi agencija.

Međutim, poslanik u EP iz redova Hrišćansko-demokratske unije Andreas Nik je najnoviji član EPP koji tvrdi da Orban svojim najskorijim potezom po pitanju Soroševog univerziteta i nevladinih organizacija, rizikuje da pređe "crvenu liniju".

"Da li bih želeo da Fides ostane unutar Hrišćansko-demokratskog tabora? Naravno da bih. Ali naši mađarski prijatelji treba da razumeju da će prelaženje određenih granica učiniti život veoma teškim za sve", kazao je Nik.

Njegov komentar usledio je ubrzo nakon što je još jedan saradnik nemačke kancelarke Manfred Veber koji je predsednik EPP u Evropskom parlamentu, sugerisao da im ponestaje strpljenja za partiju za koju se sve više stiče utisak da je daleko od glavnih demokratskih tokova.

Savet Evrope, evropska organizacija koja vodi računa o zaštiti ljudskih prava i sloboda, trebalo bi da podnese izveštaj o predloženom zakonu o nevladinim organizacijama u Mađarskoj, a Nik ističe da će reakcija Mađarske na taj izveštaj biti krucijalan test volje te države da odgovori na kritike.

Fondacija za otvoreno društvo Džordža Soroša je pre dve nedelje najavila zatvaranje svoje kancelariju u Budimpešti i otvaranje iste u Berlinu, zbog tog novog zakona.

"Odluka o preseljenju van Budimpešte doneta je jer se mađarska vlada sprema da uspostavi dodatne restrikcije nevladinim organizacijama kroz paket zakona označen kao "Stop Sorošu", navedeno je u saopštenju, prenela je tada agencija.

Mađarski mediji prethodno su pisali da Orban okrivljuje Soroša, koji je rođen u Mađarskoj, za "mnoga zla" i zalaže se za zakon "Stop Sorošu", kojim se zabranjuje rad pojedinih nevladinih organizacija.

Mađarski sajt 444.hu naveo je da će kancelarija Fondacije Otvorenog društva biti zatvorena 31. avgusta i da će prvo biti premeštena u Beč, a potom u Berlin, preneo je ranije Rojters.

Portparol stranke Fides Janoš Halas, koja je ubedljivo pobedila na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Mađarskoj, najavio je da bi među prvim zakonima koje bi mogao da usvoji novi saziv parlamenta mogao da se nađe i onaj kojim se vladi omogućava da zabrani nevladine organizacije koje podržavaju migraciju i predstavljaju "rizik po nacionalnu bezbednost".

Orban je nacrt tog zakona podneo parlamentu još u februaru.

Pomenuti zakon bi, takođe, omogućio da se strane donacije nevladinim organizacijama koje podržavaju dolazak migranata u Mađarsku, budu oporezovane sa 25 odsto.