Viktor Orban
Foto: EPA/JOHN THYS
Viktor Orban

Foto: EPA/JOHN THYS

Viktor Orban, Foto: Foto: EPA/JOHN THYS

Ovu informaciju, Orban je potvrdio u razgovoru za mađarski državni radio, te je naglasio kako će najveća mađarska stranka pregovore o novoj parlamentarnoj grupi voditi sa konzervativnim strankama iz Italije ali i Poljske.

Prema informacijama koje je sa medijima podelio Orban, prva stranka sa kojom će Fides voditi pregovore o novom klubu zastupnika u Evropskom parlamentu jeste italijanska Severna liga, patriotska partija Matea Salvinija.

Osim Salvinijeve stranke, Orban je naglasio kako će se pregovori o stvaranju novog konzervativnog bloka u Evropskom parlamentu voditi i sa zastupnicima konzervativne italijanske partije Braća Italije (FdI) kojom predsedava Đorđa Meloni.

Pored stranaka iz Italije, Orban je u razgovoru sa medijima najavio da su nakon izlaska Fidesa iz EPP-a čelnici stranke započeli razgovore i sa nekoliko poljskih stranaka koje bi mogle činiti novu političku grupaciju u Evropskom parlamentu.

Iako Orban nije naglasio sa kojom poljskom strankom se konkretno vode pregovori, mediji pretpostavljaju da je reč o vodećoj konzervativnoj partiji Pravo i Pravda.

Mađarski premijer je dodao i to da nakon izlaska iz EPP-a Fides ne žuri sa pregovorima sa drugim strankama.

Takođe, naglasio je kako ima cilj da formira evropski savez koji će činiti Fides i ideološki slične partije čija je osnovna ideja zaštita tradicionalnih porodičnih vrijednosti.

Podsetimo, mađarski zastupnici unutar Evropskog parlamenta napustili su u sredu Evropsku narodnu partiju.

U pismu koje je Viktor Orban poslao predsedniku EPP-a Manfredu Veberu, mađarski premijer je naglasio kako je nezadovoljan statusom koji zastupnici Fidesa imaju unutar pokreta.

Pročitajte još: