Viktor Orban
EPA/FILIP SINGER
Viktor Orban

EPA/FILIP SINGER

Viktor Orban, Foto: EPA/FILIP SINGER

Mađarska je blokirala objavljivanje saopštenja Evropske unije u kojem se kritikuje novi kineski zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, tvrde dvojica diplomata.

Evropska unija, koja želi da "stane" uz Britaniju i Sjedinjene Američke Države u podržavanju ljudskih prava u Hong Kongu, trebalo je da u ponedeljak objavi saopštenje o tom pitanju na sastanku ministara spoljnih poslova EU, ali nije uspela da dobije potrebnu saglasnost iz svih 27 zemalja članica EU.

- Argument Mađarske bio je da EU već ima previše problema sa Kinom - rekao je jedan visoki diplomata EU za Rojters.

Drugi visoki diplomata potvrdio je blokadu saopštenja i stav Mađarske.

Kina i EU uvele su uzajamne sankcije nakon optužbi Zapada na račun Kine zbog navodnog kršenja ljudskih prava u Sinđangu 22. marta.

Zvanična Budimpešta je, takođe, nerado podržala evropske sankcije prošlog meseca, nazivajući ih "besmislenim". Mađarska je bila i domaćin kineskom ministru odbrane tokom službene posete koja je usledila samo nekoliko dana nakon odluke EU o sankcijama.

Komentari (3)

boki

16.04.2021 14:23

Svaka čast gdinu Orbanu.Čovek ima svoje mišljenje i spreman je da ga kaže za razliku od drugih u EU koji kao papagaji ponavljaju istu priču i čekaju šta će im reći "tata" i "mama"

sara

16.04.2021 14:26

Orban je pravi političar,a ne poltron kao mnogi, realan je, objektivan i ne plaši se da kaže, šta to ne valja u politici EU, Amerke, ili Velike Britanije!!!. Na žalost iza EU, uvek stoji Amerika, a njen cilj je da po svaku cenu blokira Kinu i Rusiju, koji jako brzo napreduju, a njoj to ne ide u prilog!!!!.

Trig

16.04.2021 14:39

Bravo za Orbana.To je pravi politicar,a ne ovi koji klimaju glavom,kao konji,po naredbi americkih fasista.