Turska vojska
Tanjug/AP
Turska vojska

Tanjug/AP

Turska vojska, Foto: Tanjug/AP

 

* Donald Tramp je ove nedelje implicitno priznao postojanje nuklearki u Turskoj kada je na pitanje novinara o bezbednosti bombi odgovorio da je "siguran u to".

* U Turskoj nalaze se američke nuklearne bombe već 60 godina, pa bi uklanjanje tog oružja predstavljalo diplomatski problem.

* Iako neki američki eksperti za kontrolu naoružanja smatraju da bi bombe koje se trenutno nalaze u Indžirliku bile bezbednije u nekoj drugoj članici NATO, Pentagon je odbio da to komentariše.

 

Kako navodi AP, to je komplikovano pitanje, između ostalog jer američka vlada ne priznaje javno lokacije svog nuklearnog oružja u inostranstvu. Ipak gotovo da je javna tajna da je oko 50 američkih termonuklearnih bombi B-61 uskladišteno pod jakom stražom u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik, na jugu Turske.

Predsednik Donald Tramp je ove nedelje implicitno priznao postojanje nuklearki u Turskoj kada je na pitanje novinara o bezbednosti bombi odgovorio da je "siguran u to". U Turskoj, koja je članica u NATO, nalaze se američke nuklearne bombe već 60 godina, pa bi, kako se ocenuje, uklanjanje tog oružja predstavljalo diplomatski problem.

Pročitajte još:

Ne postoje dokazi da je nuklearno oružje u Indžirliku, koje je u blizini sirijske granice, neposredno ugroženo, ali su odnosi Vašingtona i Ankare možda i na istorijskom minimumu zbog ofanzive u Siriji.

"Njihovo ponašanje tokom poslednjih godina je bila užasno. Želim da kažem da oni ispadaju iz zapadne orbite", rekao je američki ministar odbrane Mark Esper, dodavši da je Turska kupila ruske protivraketne sisteme uprkos ponovljenim upozorenjima da to ne čini.

Pentagon je u julu isključio Tursku iz svog programa razvoja aviona F-35 jer je Ankara odbila da obustavi kupovinu ruskog raketnog sistema S-400.

To je bio veliki udarac za američko-turske odnose.

Iako neki američki eksperti za kontrolu naoružanja smatraju da bi bombe koje se trenutno nalaze u Indžirliku bile bezbednije u nekoj drugoj članici NATO, Pentagon je odbio da to komentariše.

Nuklearne bombe u Turskoj su deo mreže od oko 150 komada američkog nuklearnog oružja koje je u evropskim zemljama - u Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Holandiji.

Bonus video

Medvedev sleteo u Beograd!

 

Komentari (1)

Dubrovčanin

22.10.2019 21:17

Erdogan se "razigrao". Moglo bi mu prisjesti.