Nemačka, policija
Profimedia.rs
Nemačka, policija

Profimedia.rs

Ilustracija: Profimedia.rs

Kako prenose lokalni mediji, anonimni policijski izvor u pokrajini Severna Rajna Vestfalija navodi da su ovog meseca čak pet puta, u roku od 14 dana, privodili jednog našeg zemljaka (nikakvi drugi podaci o njemu se ne navode) zbog toga što u Nemačkoj boravi - ilegalno.

Sticajem okolnosti i zbog propusta u sistemu, on se posle svakog hapšenja ponovo nalazio na slobodi i iznova padao u ruke policiji.

Osnovni razlog zbog kojeg je ovaj Srbin uspeo da ostane u Nemačkoj i pored naloga za proterivanje je nedostatak kapaciteta u Centru za smeštaj lica kojima je naređeno proterivanje (UVA - Unterbringungseinritung Ausreisepflićtige) u mestu Biren, jedinom takvom na teritoriji pokrajine Severna Rajna Vestfalija.

U teoriji slučaj ovog Srbina trebalo je da se odvija na sledeći način: posle hapšenja osobu koju treba deportovati iz Nemačke, preuzima Imigracioni ured, obično onaj koji se prvi bavio tim slučajem, a ovde je to bio ured u gradu Esenu.

Nakon što je Srbin prešao u njihovu nadležnost službenici u Esenu trebalo je da mu pronađu smeštaj u Birenu odakle bi ga, u roku od nekoliko dana, policija odvela na aerodrom i ukrcala u avion za Srbiju. Međutim, u praksi sve se odigralo drugačije. Pošto je centar u Birenu gotovo uvek prepun ljudi slične sudbine, Srbin nije mogao da bude tamo smešten i Imigracioni ured u Esenu morao je da ga pusti na slobodu, ali su mu tom prilikom naglasili obavezu da u roku tri dana mora da naspusti Nemačku.

Srbin je, međutim, čim se našao na slobodi, na to naravno "zaboravio" i tako policajcima priuštio još posla. U međuvremenu je Srbin o kojem je reč ponovo uhapšen, ali se sada nalazi u zatvoru jer je policija uspela da mu pored ilegalnog boravka dokaže i jedno krivičo delo, pa ovog puta proterivanje neće moći da izbegne.

Teoretski, bilo je moguće da se uhapšeni Srbin, ako nije bilo mesta u centru UVA u Birenu transportuje u neki drugi na teritoriji Nemačke. Međutim, na teritoriji cele države postoje samo četiri takva centra, a i oni su takođe uvek prepuni. Zakon ne dozvoljava da se ilegalni migranti do trenutka proterivanja smeštaju u "normalne" zatvore jer se u ovim slučajevima ipak ne radi o kriminalcima.