Balistička raketa
Tanjug AP
Balistička raketa

Tanjug AP

Balistička raketa, Foto: Tanjug AP

 

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton izjavio je danas da "nema sumnje" da je Severna Koreja prekršila rezolucije UN nedavno izvedenim raketnim probama, i poručio da sankcije moraju da ostanu na snazi.

"Rezolucije Saveta bezbednosti UN zabranjuju lansiranje bilo kakvih balističkih raketa", rekao je Bolton na okruglom stolu u Tokiju, uoči četvorodnevne državne posete predsednika SAD donalda Trampa Japanu, prenosi Rojters.

Bolton je, međutim, rekao da su SAD spremne da nastave razgovore sa Severnom Korejom u bilo kom trenutku.

Donald Tramp

screenshoot/Youtube

Donald Tramp, Foto: screenshoot/Youtube

 

 

On je dodao da je stav Vašingtona o denuklearizaciji Severne Koreje konzistentan i poručio da bi trebalo zaustaviti ponavljanje "obrasca neuspeha" da se Severna Koreja otarasi nuklearnog oruzja, navodi AP.

Bolton je rekao da je Severna Koreja 4. i 9. maja testirala balističke rakete kratkog dometa, prekinuvši tako pauzu u lansiranjima raketa, koja je trajala od kraja 2017. godine.

Džon Bolton

Tanjug/AP

Džon Bolton, Foto: Tanjug/AP

 

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika priznao je da SAD nisu "mnogo toga čule od Severne Koreje" od sastanka Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Hanoju.

Očekuje se da će Trampova poseta Japanu u velikoj meri ukazati na njegove bliske odnose s japanskim premijerom Šinzom Abeom, koji je spreman da učesvuje na samitu s Kimom bez ikakvih preduslova.

Bolton je rekao da podržava eventualni samit Abea i Kima kao dodatni podstrek u uklanjanju raketnih i nuklearnih pretnji Severne Koreje.