Džo Bajden
EPA
Džo Bajden

EPA

Džo Bajden, Foto: EPA

"Izborna pobeda Džoa Bajdena znači jednu stvar posebno: nove prilike za transaltansko partnerstvo. Potrebna nam je nova vrsta dogovora u transatlanskom partnerstvu, koji bi se zasnivao na odgovoru na međunarodne izazove međunarodnim rešenjima, a ne na politici ''Amerika na prvom mestu'' ili ''Evropa na prvom mestu", rekao je Mas za AP.

Da li će Bajden započeti novi rat?

 

Mas je ocenio da su odnosi sa SAD u protekle četiri godine često bili jednostrani.

"Odluke je donosila administracija ili Bela kuća, a zatim su stavljene pred nas i morali smo da se nosimo s njima. To nije saradnja koju smo priželjkivali i koju dalje želimo", rekao je Mas.

Mas je izrazio nadu da će administracija Bajdena vratiti SAD na svetsku scenu kao "aktivnog igrača" i pridružiti se drugim zemljama u suočavanju s globalnim izazovima, poput klimatskih promena, migracija i pandemije korona virusa.

Hajko Mas

EPA

Hajko Mas, Foto: EPA

On je, međutim, upozorio da ukoliko se ispune te nade, to ne znači da bi Evropa trebalo da dozvoli SAD da ponovo preuzmu odgovornost.

Mas je rekao da će Evropa morati da razvije stratešku nezavisnost ili rizikuje da postane "igračka" u takmičenju velikih sila - SAD, Rusije i Kine.

"Mi u Evropi moramo da se naviknemo da preuzimamo više odgovornosti, barem za svoje neposredno i šire susedstvo", rekao je Mas, navodeći kao primere nedavne napore na promovisanju bezbednosti u severnoj Africi i regiji Sahel.

Mas je, međutim, priznao da je Trampova administracija postigla upseh u pokretanju mirovnog procesa na Bliskom istoku, koji je bio u zastoju, pošto je nekoliko arapskih zemalja nedavno pristalo da normalizuje odnose sa Izraelom.

"Postoji zamah. I prilično sam siguran da će Džo Bajden to iskoristiti kao predsednik SAD", rekao je Mas.