Debata Trampa i Bajdena
Printskrin
Debata Trampa i Bajdena

Printskrin

Debata Trampa i Bajdena , Foto: Printskrin

"Izbori u SAD su definišući i za SAD i šire. One mogu pružati tihu podršku, ili aktivan otpor", rekao je politikolog na jučerašnjem panelu Beogradskog bezbednosnog foruma "Populizam u 2020-im, izvan populističkog cajtgajsta".

Mude tvrdi da, ako Bajden dođe na vlast, verovatno se neće vratiti na politiku koju su SAD imale ranije, zbog unutrašnjih borbi koje SAD trenutno imaju između liberalne demokratije i desnog populizma.

Da li će Tramp ostati predsednik SAD?

 

"On će taj sukob preneti u inostranstvo. Već je u svojoj kampanji nagoveštavao da će se suprotstaviti Orbanu u Mađarskoj, stranci Pravo i Pravda u Poljskoj, Bolsonaru itd", navodi Mude.

Populizmu pomaže prelazak na privatne sa domaćih medija, tvrdi stručnjak čija je najnovija knjiga "Populizam: Vrlo kratak uvod" prevedena na skoro 20 jezika.

"U Evropi su mnogi bili vezani za određene partije, ili za crkvu...od 80-ih, 90-ih, većina medija su biznisi. Znači moraju da prave novac, novac prave skandali, skandale prave populisti", kaže Mude.

On je primetio i da Tramp nije pobedio zbog Tvitera, nego jer su Njujork Tajms i CNN "kupili priče s Tvitera".

Dosta medija misli da je Tviter pravi život, što srećom nije, kaže gost BBF.

Debata Tramp-Bajden

EPA

Debata Tramp-Bajden, Foto: EPA

Ipak, dodaje da živimo u doba populizma, koji se nije pojavio sa Trampom, pa neće s njim ni umreti.

Poredeći polarizaciju u Evropi i SAD, Mude je rekao da ne treba preterivati sa tim, i da je u SAD polarizacija problem jer ima dve partije.

"U većini zapadnoevropskih zemalja, i pored sve pažnje koju dajemo teoretičarima zavere i glasnim manjinama, velika većina ljudi nije polarizovana", navodi Mude.

Ipak, anti-populizam hrani polarizaciju, i to ne treba raditi, ne treba mu pristupati moralističkim diskursom, već se, kako kaže, mora promeniti narativ.

O što se više tema razgovara, to je veća verovatnoća da se pronađe nešto zajedničko. Ako pričamo samo o imigraciji i bezbednosti, nikad se nećemo složiti. Ako pričamo o obrazovanju, zdravstvu, javnom prevozu itd, možda smo zapravo na istoj strani, poručuje Mude.