Dečak heroj
Printscreen: Youtube
Dečak heroj

Printscreen: Youtube

Dečak heroj, Foto: Printscreen: Youtube

Dečaka iz Mjanmara mediji slave kao junaka operacije spasavanja trenera i dvanaestorice dečaka, koji su skoro dve nedelje proveli zarobljeni u pećini na severu Tajlanda.

Adul Sam-on (14) bio je jedini koji je mogao da komunicira s britanskim roniocima koji su pronašli dečake i tako je odigrao ključnu ulogu u akciji spasavanja. Mediji su naveli da su Adulove jezične veštine impresivne s obzirom na činjenicu da dolazi iz države u kojoj manje od trećine stanovništva govori engleski jezik.

Na snimku koji je objavljen kada su dečaci pronađeni čuje se Adulov glas u komunikaciji s britanskim roniocem, kojem govori da se 13 osoba nalazi u pećini. Zatim pita: "Koji je danas dan?" "Ponedeljak je, bili ste ovde deset dana. Vrlo ste jaki, stižemo", odgovara spasilac. Dečak mu nakon toga kaže da su gladni i da im je potrebna hrana, a spasilac govori da dolaze i hrana i doktori.

Tajlandske vlasti su nekoliko sati nakon što su dečaci pronađeni objavile video na kojem se Adul predstavlja i govori da mu je zdravlje dobro.

Izbeglica bez državljanstva

Adul je rođen u Mjanmaru i govori tajski, burmanski, kineski i engleski jezik. Napustio je svoju porodicu kako bi bolje obrazovanje dobio u severnom Tajlandu i školu Ban Pa Moead pohađa od svoje sedme godine.

Adul je rođen u saveznoj državi Wa, koju ne priznaju međunarodna zajednica ni Mjanmar. U borbama mjanmarske vojske i pobunjenika iz države Wa, hiljade su ljudi pobegle iz svojih domova, neki od njih u obližnji Tajland. Adul tako nema rodni list ni bilo kakve službene dokumente, te je u Tajlandu registrovan kao osoba bez državljanstva.

Njegovi učitelji opisali su ga kao vrlo pristojnog dečaka koji obožava da igra fudbal, da svira klavir i gitaru. 

Portparol škole Punavit Tepsurin izjavio je da je Adul "pravi dragulj".

"Dobar je i u školi i u sportu. Doneo je našoj školi nekoliko medalja i nagrada zbog svojih postignuća."