Španija Majorka Godišnji odmor More Plaža
Shutterstock
Španija Majorka Godišnji odmor More Plaža

Shutterstock

Španija Majorka Godišnji odmor More Plaža, Foto: Shutterstock

Lokalna vlada je rešila da zabrani preteranu konzumacija alkohola u određenim delovima Balearskih ostrva, sa ciljem da izmeni negativnu sliku koju popularna odmarališta na Majorci i Ibici već godinama unazad šalje u svet.

- Ovo je prvi standard usvojen širom Evrope koji ograničava promociju i prodaju alkohola u određenim turističkim sredinama - saopšteno je iz parlamenta.

Prema novom zakonu, plažni barovi se definišu kao izletnička mesta koja promovišu preteranu konzumaciju alkohola.

Barovi koji nude razne vrste promocija i neograničan alkohol po fiksnoj ceni se takođe vode kao nezakoniti. Ali u slučaju da turističke agencije imaju već sklopljene ugovore sa hotelima u vidu "ol inkluziv" aranžmana, moći će da iskoriste tu uslugu.

Ibica

Shutterstock

Ibica, Foto: Shutterstock

Prema novim pravilima vlade, zakon će najviše štete doneti vlasnicima brodova namenjenih za žurke, koji privlače svoju klijentelu upravo bezgraničnim uživanjem u alkoholnim pićima.

 

Nova pravila će se odraziti na tri područja: Arenal i Magaluf, koja se nalaze na Majorci, i Westend i San Antonio na Ibici.

Zakon ima za cilj da stvori održiviji turistički model u pogledu životne sredine, kvaliteta života stanovnika i iskustva posetilaca.

Inače, reputacija ovih ostrva je bila pod negativnim uticajem upravo zbog nedoličnog ponašanja turista koje je često povezano sa zloupotrebom alkohola u određenim turističkim oblastima Majorke i Ibice.

Tagovi